Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för över- talighet på bussarna

Annons

Runt 350 bussförare i Dalarna anställs den 1 juli av Swebus. De kör idag för Dalabuss, Connex och Busslink. Från 1 juli tillämpas även bussbranschavtalet vilket för förarna betyder nästan en tusenlapp mer i månadslön.

Rykten har gått om att det blir övertalighet på flera platser i länet. Bland annat i Borlänge. Rykten som skapar oro.

-Som det ser ut idag är det enbart i Mora det blir övertalighet. Jag tror att det handlar om sex förare, säger Leif Eriksson, ordförande i fackförbundet Kommunal Dalarnas trafiksektion.

Han menar dock att ingen ska behöva vara orolig. Han tror och hoppas att det ska lösa sig innan Swebus övertagande av trafiken.

-Jag tror att allt faller på plats. De sju i Borlänge som kör Birka blir kvar på Connex.

I upphandlingen ligger ett mindre omlopp på Moradepån, plus att Connex, som idag har Birkatrafiken utlagd till Dalabuss, ska köra den själv. När det gäller verkstad och underhåll blir all personal kvar, enligt den information facket fått.

-I Rättvik blir det en ny verkstad. På tvätthallarna går man ner i personal, men det blir ingen övertalighet. Det klaras på annat sätt.

Leif Eriksson konstaterar att den nya entreprenören Swebus vill organisera så mycket som möjligt för att det ska fungera vid övertagandet den 1 juli. Han säger att det också ligger i bussförarnas intresse att det blir så smidigt som möjligt.

Bland bussförarna finns ett stort sug efter information och Leif Eriksson menar att Swebus kunde informera bättre.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons