Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för omfattande vårflod

Annons

Det är många år sedan det har varit så mycket snö i markerna som det är nu. I början mars beräknades snötäcket vara 106 millimeter i smält form och detta fylldes på med snö och regn och nu beräknas det vara 160 millimeter och det är nära den mängd som det brukar vara på ett helt år.

-Det är flera år sedan vi haft någon vårflod att prata om, men det kan vi vara säkra på att det blir i år, säger Tommy Hjort.

Han tror och hoppas att det inte blir så omfattande som det var 1977. Då fick vattnet släppas in i lokalerna vid Ovako i Smedjebacken och ut igen genom ett hål i en vägg som rivits.

-Vi har genom åren förstärkt dammarna som vi har och de ska nu klara mer än de gjorde tidigare, totalt finns det 47 dammar i vårt område.

De planerar att bygga om och förstärka intaget till kraftstationen i Lernbo, allt för att klara ett ökat vattenflöde.

Några av de mest kritiska punkterna är Kolbäcksån genom Smedjebacken och sedan nere i Fagersta.

-Faktum är att Stockholm tål inte så mycket stegring av vattennivån innan bland annat tunnelbanan slås ut, berättar Tommy Hjort.

För att kunna ta emot allt vatten har VB-kraft sänkt nivån i alla sina magasin, så lågt som nu dämningsgränserna tillåter.

-Ett bra tips är att de som känner behov av att reparera sin bryggor ska passa på att göra det, om någon vecka kan det vara för sent, säger Tommy Hjort.

Det som inte får hända den närmaste tiden enligt Tommy Hjort, är att det snabbt blir varmt och det dessutom börjar regna.

-Kommer det ett kraftigt vårregn som håller i sig kan det bli problem, då fylls magasinen upp snabbt och har ingenstans att ta vägen.

Han vill se en långsam stegring av temperaturen så att det mesta av vattnet kan gå ner i backen.

-Även om det är mycket snö, så är det torrt i backen, grundvattnet är under det normala och det vore bra om det kunde fyllas på, säger Tommy Hjort.

Hur det gått kommer att visa sig inom ett par veckor.

-Vi har i varje fall gjort vad vi kan för att möta vårfloden, sumerar Tommy Hjort.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons