Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för höga böter för förorenad mark

Annons

Haddad import och export köpte Hinsens sågverk kort efter att företaget gick i konkurs i maj 2001. Kvar lämnades miljöfarligt avfall, bland annat dunkar med oljor som står oskyddade och en underjordisk tank med giftigt svampskyddsmedel.

I drygt ett och ett halvt år har miljökontoret i Falun försökt få Haddad import och export att städa upp på området, men inte lyckats. Ägaren har skyllt på tids- och pengabrist.

Nyligen fick dessutom miljökontoret veta att sågverket sålts igen, denna gång till en israel bosatt i Nasaret, samtidigt har Haddad import och exports ägare hävdat att han fortfarande äger hälften. Osäkerheten kring ägarfrågan har gjort att ärendet ytterligare dragit ut på tiden.

Enligt det förslag med åtgärdskrav som miljökontoret nu skickar till de båda ägarna är det bråttom att sanera området:

Om de inte tar bort de kärl med kemikalie- och oljerester som finns inom en månad efter att beslut fattats hotar kommunen med vite på 2 000 kronor vardera.

Om de inte ser till att svampskyddsmedelet transporteras bort för destruktion eller återanvändning inom en månad efter att beslut fattats hotar kommunen med vite på 125 000 kronor vardera.

Fram till den 1 juli 2003 har ägarna på sig att genomföra en analys av markföroreningar i området.

Haddad import och export AB har redan svarat att de enligt överenskommelse med miljökontoret kommer att städa upp området så snart som möjligt:

- Jag har haft en diskussion med dem vad och när de ska göra något åt det här. Men det är ingen överenskommelse utan snarare ett besked när de kan tänka sig att genomföra det, säger Peter Sjö, miljöinspektör.

Haddad import och export AB förslag är att städningen ska påbörjas först under sommaren 2003. Företaget vill inte heller ha något bestämt slutdatum, eftersom man med tanke på saneringens omfattning befarar att den kommer att dra ut på tiden.

Den andra ägren, Haj Munther, har än så länge inte kommenterat förslaget till beslut.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons