Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för dengueepidemi i Vietnam

Annons

Ett ökande antal fall av denguefeber i Vietnam oroar landets hälsominister som fruktar en epidemi. Hittills i år har 27 människor dött i sjukdomen jämfört med 17 under första halvåret 2006.

Antalet insjuknade har ökat med 23 procent till över 24|000 personer första halvåret.

Den myggburna sjukdomen har drabbat ovanligt många i Sydostasien i år på grund av varmt väder och mycket regn. Singapore, Kambodja, Malaysia och Thailand har rapporterat ovanligt många fall. En del experter fruktar att 2007 kan bli det värsta året hittills i regionen.

Denguefeber är en influensaliknande febersjukdom. Den orsakas av ett virus som sprids via myggor och finns i de flesta länder i tropikerna, i Afrika och Asien samt i Mellan- och Sydamerika.

Dengue debuterar akut med feber och värk. Senare kommer ofta utslag och hudblödningar men sjukdomen är i regel godartad och många får enbart övergående feber.

Hemorragisk dengue är ett mycket allvarligare sjukdomstillstånd med hög dödlighet. Vid hemorragisk dengue uppstår blödningar i inre organ och de som insjuknat kan dö i blödningschock. Tillståndet drabbar personer som på nytt infekteras med denguevirus.

TT

Mer läsning

Annons