Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk ändå för illegal handel efter skattesänkning på öl

Annons

- Man ska inte klaga för mycket när man får något. Förhoppningsvis får vi hejd på en del av den negativa utvecklingen om Härstedt får igenom 30 procent lägre ölskatt, säger Peter Mattsson, vd för branschorganisationen Svenska Bryggareföreningen, som tycker att det är bra att ölskatten och inte bara spritskatten står på dagordningen.

Men faran för jobben är inte över även om riksdagen skulle gå på förslaget.

- Carlsberg har bara Falkenberg kvar efter nedläggningarna i Stockholm och Göteborg och kan inte dra ned så mycket mer. Spendrups och Åbro har också gjort sig av med folk. Förhoppningsvis räcker detta för att bryggerierna ska slippa ta bort ännu mer folk men det vet vi ännu inte, säger Mattsson.

- Härstedts förslag är otillräckligt på sikt. Vi måste ned till dansk nivå.

- Utöver en hög ölskatt så har också Systembolaget mycket höga påslag på öl. Vi räknar med att ölskatten gör att burken blir 1,50 till 2,00 kronor billigare. Även om vi skulle få samma skatt som i Danmark så skulle burken fortsätta att vara dyrare i Sverige på grund av Systembolagets prissättning.

- 1,50 räcker förhoppningsvis till för att dämpa utvecklingen men det tar inte bort underlaget för den illegala handeln med öl, säger Mattsson som ser detta som det stora problemet.

- De här åren med omfattande illegal ölhandel har lett till att nya försäljningskanaler byggts upp och de finns kvar och är etablerade.

- Vinstchanserna blir även fortsättningsvis höga och riskerna och straffet om man åker fast är betydligt mindre än om man smugglar narkotika. Det måste till en dansk prisnivå om vi ska komma tillrätta med detta, anser Bryggareföreningens chef.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons