Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rimlig öppettid, lägre pris

Annons

Nu måste vi ta tag i frågan om öppettiderna. Efter en stor undersökning kom vi Handelsmedlemmar fram till att rimliga öppettider för oss är:

Vardagar 8-21

Lördagar 9-21

Söndagar 9-21

Att följande dagar ska vara stängda: Juldagen, nyårsdagen, påskdagen, midsommardagen

och första maj.

Vi har under alla år servat er med ett "var det bra så" i kassan. Nu känner vi att det är er tur att ställa den frågan till oss.

Vi handelsanställda skiljer oss inte från övriga i samhället, utan har även vi barn och intressen som gör våra liv meningsfulla.

När kassorna stängs väntar vår fritid. En fritid som för många av oss börjar först klockan 21.00 på kvällen.

Människor får inte mer pengar i plånboken ju längre vi har öppet, utan förändrar bara sitt inköpsbeteende.

Vår lön blir därför inte högre ju längre vi har öppet, utan det som sker är att vi alla får betala mer för våra varor. Vilket i sin tur leder till en ansträngd hushållsekonomi för de allra flesta.

Jag är väl medveten om att samhället rullar på i allt snabbare takt och att vår tid till att handla blir omprioriterad. Med dagens teknik underlättas inköpen och att handla har blivit ett kort stopp på väg någonstans.

Vår möjlighet som anställda att bryta oss ur detta arbetstidsmönster är väldigt begränsad.

Det vi erbjuds som lösning är ofta kortare arbetsdagar eller arbetslöshet.

Allt för många av oss arbetar fem timmar per dag för att arbetsgivaren inte ska behöva planera in någon lunch i schemat.

Lägg därtill att snittarbetstiden per vecka är 28 timmar, och försök leva på den lönen, så har du mångas vardag.

Det mål vi nu försöker nå är att få några dagar att inte behöva lägga in i schemat och några timmar att äta, sova och umgås på.

Tiden då sju till fyra var de flestas arbetstid är för länge sedan förbi, men att som kund kräva att vi alltid ska stå till samhällets förfogande känns helt orimligt. Rimliga öppettider för rimliga arbetstider.

KALLE HEDLUND

Mer läsning

Annons