Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riktvärdet för buller överskreds

Annons

Vid cirka 20 tillfällen överskreds riktvärdet för maximalt buller när ljudnivån mättes i en lägenhets sovrum, cirka 80 meter från festivalområdet.

Det visar resultatet från en mätning som kommunens miljö- och hälsoskyddskontor utförde mellan klockan 22.00 och 03.00 natten mellan fredag och lördag, den 6-7 augusti.

Det aktuella sovrumsfönstret vetter ut mot innergården och vidare ner mot festivalområdet. Ytterligare ett hyreshus finns emellan, ännu närmare festivalområdet. Enligt miljöinspektör Anna Andersson gjordes mätningen med stängda fönster. Inga personer fanns i lägenheten under mättiden.

Enligt Socialstyrelsens allmänna råd om buller inomhus och höga ljudnivåer (SOSFS 1996:7) så är riktvärdet (bedömningen av olägenhet för buller inomhus) för maximalt buller, 45 dBA (decibel A, en mätmetod som efterliknar det vi hör).

Värdet är "avsett som skydd mot insomningssvårigheter, uppvaknande och eftereffekter av störd sömn samt upprepad påverkan av taluppfattbarheten bland särskilt känsliga grupper".

För att bedömas som risk för olägenhet är det tillräckligt om störningen överskrider riktvärdet några få gånger under till exempel en natt.

Miljöbalkens försiktighetsprincip säger att redan risken för negativ påverkan på människors hälsa och miljön, medför en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra en störning.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons