Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riktiga poliser ska utreda riktiga brott

Annons

Satsningen är bred och berör langning av droger, resurssatsningar i skolan, grannsamverkan med mera. En av grundtankarna är att samhället ska reagera med kraft redan vid första brottet.

Folkpartiet anser att det är en central policyändring som måste till inom rätts-

väsendet. Snabba, tydliga och konsekventa reaktioner vid ungdomsbrott är avgörande för att nå goda resultat. Den tid det tar för ungdomsbrottslingar att komma till domstol för att konfronteras med sina handlingar är för lång. Brott och straff blir två helt fristående fenomen.

Det är stadgat i lag att det högst får ta åtta veckor från att någon delgivits misstanke till rättegång. Statens Institutionsstyrelse har gjort en genomgång som visar att av de 115 ungdomar som förra året dömdes till sluten ungdomsvård tog det i de flesta fall minst fyra månader och ibland över ett år mellan brott och dom.

Förutom förebyggande arbete är det viktigt med fler och mer resursstarka poliser på gatorna. Om vi inte agerar kommer människors förtroende för polisen och staten att sjunka än mer. Det är en farlig utveckling för ett öppet och tolerant samhälle. Regeringen har i åtta år inte gjort tillräckligt för att vi ska kunna återfå de tretusen poliser som försvunnit under 1990-talet. Det är skamligt att släppa fram utredningar om att på allvar låta ordningsvakter råda bot på polisbristen. Medborgarnas säkerhet kan inte vara beroende av inhyrda vaktbolag. Det krävs riktiga poliser vid riktiga brott.

Det är inte rimligt att vi har en så hög återfallsprocent som vi har i dag. Detta måste åtgärdas och här har folkpartiet en rad kraftfulla förslag till insatser.

Brottslighet är inget isolerat fenomen. I stället krävs ett helhetsperspektiv där åtgärder mot brottsligheten vidtas i samhällets olika delar på ett tidigt stadium. Goda uppväxtvillkor för barn måste skapas då det handlar om att tidigt fånga upp dem som det kan gå snett för. Skolan har ett ansvar att vara en brottsfri zon. Mobbning och andra beteenden som kan utvecklas till kriminalitet måste motverkas. Samhället måste tydligt markera när gränserna överskrids. Om vi inte ger våra unga den start i livet som de förtjänar kommer de att misstro systemet och brottsligheten kommer att öka. Att ställa krav är att bry sig!

JOHAN PEHRSON

Mer läsning

Annons