Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riktig järnlady

Annons

Det här är ett mycket slitsamt jobb, sade statsministern, 56 år, när han presenterade den nya partisekreteraren (s) för några månader sedan.

Marita Ulvskog är en kvinna stark som en norrländsk fura. Bygger upp nätverk inom det socialdemokratiska partiet för att retas lite med en annan feminist, Gudrun Schyman.

Hon misstror inte sällan pressen, trots att hon har varit chefredaktör här i Dalarna. Journalisterna skriver ju inte alls som hon har tänkt sig.

I egenskap av kulturminister såg hon till att vi alla fick gå in gratis på landets muséer. För detta kan vi inte vara nog tacksamma.

Som partisekreterare för socialdemokraterna anförtros hon nu planeringen. Att hon håller en gynnsam kontakt med media är naturligtvis avgörande för partiet. Tio timmar eller mer per dag måste säkerligen denna topptjänsteman ägna åt sitt sekreterarjobb.

Visst är Marita en järnlady, värd namnet! Men inte nog med det, Marita Ulvskog är riksdagsledamot också. Då förväntar väljarna, att hon inte skolkar från debatterna i plenisalen och att hon med liv och lust deltar i utskottsarbetet.

Dessutom får hon inte glömma att skriva begåvade motioner.

Om jag ändå kunde förstå, hur Marita kan klara av allt detta.

Som kulturminister ersattes hon i riksdagen av en reserv från norra Dalarna. Han kunde ju fått fortsätta att bistå partiet ett par år till.

Nu innehar Marita Ulvskog två heltidstjänster, som enligt olika utredningar tillsammans kräver ungefär 20 timmars idogt arbete per dygn. Inte blir det många minuter över till sömn. Måltider och fritidssysselsättningar kan inte heller ens en dubbelarbetande mamma på dalabänken vara utan.

Hittills har jag alltid trott, att en riksdagsledamot inte får inneha ytterligare ett heltidsarbete. Men politiker är, som vi alla nu vet, rätt smarta när det gäller sin ekonomiska hantering.

Ulvskog får omkring 40 000 kronor i månaden av partiet som dess sekreterare och lika mycket av skattebetalarna som riksdagsledamot. En delning likt ett Columbi ägg, minsann.

Marita Ulvskogs titel anges i allmänhet som partisekreterare. Att hon dessutom är riksdagsledamot glöms oftast bort. Ulvskog kritiserar gärna andras mångsyssleri men naturligtvis inte sitt eget.

Det blir väl varken hackat eller malet, undrar många förvånat? Det är inte utan, att jag instämmer.

ARNE A. JANSSON

Mer läsning

Annons