Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikt fågelliv i svenska städer

Annons

Svenska städer har förhållandevis många grönområden, jämfört med städer utomlands. Resultatet har blivit ett ovanligt rikt fågelliv, enligt en ny avhandling.

Bakom avhandlingen står Marcus Hedblom vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala. Han har analyserat digitala kartor över Sveriges 100 största städer och fann att dessa har i genomsnitt 20 procent av ytan täckt av skog eller skogsfragment.

Dessutom undersöktes fågellivet i 474 skogar i nära anslutning till 34 av städerna. En jämförelse avslöjade att antalet arter var lika stort i tätorternas grönområden som i skogarna utanför tätorterna.

Förutsättningarna skilde sig åt mellan olika typer av grönområden. Fåglarna lyckades bäst med häckningen där det fanns ont om villor. I villaområden var överlevnaden dålig, sannolikt beroende på den stora mängden katter.

Enligt Hedblom täcker skogsområden i och intill våra tätorter en yta som är större än den totala arealen skyddad skog i landet. De har med andra ord stor betydelse för den biologiska mångfalden i Sverige. Detta har dock uppmärksammats dåligt och på senare år har många av skogarna huggits ned, på grund av en tilltagande förtätning i flera städer.

TT

Mer läsning

Annons