Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksvägsförslag

Annons

Jag var med när vi beslutade om riksvägen. Jag förordade ett förslag som löper väster om Väsman. I dag erkänner jag att jag röstade fel. Jag tycker också att Roger Stål ska erkänna att kommunledningen förordade en riksvägsdragning som är ännu sämre än dragningen väster om Väsman.

I dag förordar jag en lösning som i huvudsak innebär att man använder det befintliga vägreservatet. Jag vill dock att man utnyttjar tunnlar enligt Kristiansandsmodellen på känsliga avsnitt och att man utnyttjar Väsmanstranden. Vid Väsmanstranden kunde man bygga en fin rastplats med restaurang och andra serviceinrättningar.

Kristiansand i sydligaste Norge schaktade ned E18 och byggde en tunnel för genomfartstrafiken. Idag löper trafiken smärtfritt genom staden.

En av våra tidigare stadsarkitekter i Ludvika var inne på linjen att schakta ned riksvägen vid buss-och järnvägsstationen för att "få fram" Väsman. Kjell Carrander (fp) har också presenterat ett förslag som liknar det jag förordar.

Jag vill att man tar detta jobb som ett beredskapsjobb. Då får de arbetslösa byggnadsarbetarna i Västerbergslagen jobb på hemmaplan och vår kommun får skatteinkomsterna.

Jag var ned till regeringen och näringsdepartementet två gånger i början av året. Jag blev egentligen väldigt förvånad när jag märkte att man faktiskt lyssnade på mig. Jag blev ännu mer förvånad när den svenska regeringen ringde till mig i Norge.

Det måste väl gå bra för en kommunledning att påverka vår regering när en enkel arbetare som jag lyckas få god kontakt med den.

Birger Hansson

Mer läsning

Annons