Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksväg 45 kan bli E 45

Annons

Vägverket har bland annat utrett förutsättningarna för riksväg 45 att ingå i det internationella huvudvägnätet för Europa och således bli en Europaväg. Enligt de utredningar som gjorts kommer riksväg 45 att uppfylla tekniska, ekonomiska och andra krav som ställs i den överenskommelse som arbetats fram under UNECE (United Nations Economic Comission for Europe) för att vägen ska kunna klassas som Europaväg.

Och nu lägger Vägverket fram förslaget att regeringen i samband med ett möte i höst i UNECE lyfter frågan om Europavägs-klassning för riksväg 45.

Riksväg 45 är en mycket hårt trafikerad väg och framför allt är det en väg som är mycket viktig och betydelsefull för bland annat turisttrafiken. Kommunerna längs sträckningen har under lång tid arbetat intensivt för en högre klassning av riksväg 45.

- Det främsta skälet att riksväg 45 blir Europaväg är att turistindustrin, som är av mycket stor betydelse för inlandet, får bättre möjligheter att marknadsföra sig. Vägen till Värmland, Dalarna, Jämtland och Lappland kommer att finnas med på övergripande kartor över Europa, kommenterar Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Det finns också en total enighet bland alla kommuner som berörs, att riksväg 45 bör ingå i det stora Europavägnätet. Flera framhåller också att Sverige ska arbeta för att vägen döps om till E 45 och att den förlängs genom Finland och Norge till exempelvis Nordkap.

Man har räknat fram att en sådan omskyltning längs vägen skulle kosta cirka 20 miljoner kronor att genomföra.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons