Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikstrafiken uppvaktad

Annons

Vid uppvaktningen, som ägde rum på Stockholms central under tisdagen representerades de båda trafikbolagen av vd Tord Hult respektive Lars Bull.

Enligt Bull förekom också en informell överläggning där parterna från de båda grannlänen tydligt markerade vikten av att den nystartade persontrafiken på Bergslagsbanan mellan Borlänge och Karlstad central får fortsätta.

Detta inte minst med tanke på att tågprojektet har haft en mycket gynnsam utveckling bara under det dryga halvår som gått sedan invigningståget rullade längs banan i slutet av augusti förra året.

Enligt avtalet ska Rikstrafiken ge stöd med 1,2 miljoner per år under två år. Som tidningen tidigare omtalat finns krafter i styrelsen som vill att Rikstrafiken ska backa ur. Detta enligt vad tidningen erfar med hänvisning till ansträngd ekonomi på grund av olönsam flygtrafik i glesbygden. Ärendet är för närvarande bordlagt för slutgiltigt avgörande den 30 mars.

- Vi har svårt att tänka oss att staten, som ägare, vill att det ena trafikslaget ska förorsaka nedläggning av det andra, markerar Bull i sammanhanget.

- Men nu pågår en dialog och vi hoppas att det ska gå att finna en lösning.

Om styrelsen gör tummen ned innebär detta att övriga utvecklingspotentialer, bland annat en idé om snabba förbindelser mellan Ludvika och Oslo att grusas. Som tidigare nämnts finns redan långt framskridna planer på ett upplägg som gör det möjligt att resa den aktuella sträckan på under fem timmar.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons