Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikskändis hemma igen

Annons

Skidanläggningen Stöten har fått fint besök så här i slutet av säsongen. Den riksbekanta Granfjällsbjörnen, eller "Granis" som han också kallades, har kommit "hem". Visserligen som uppstoppad, men i alla fall.

"Granis" blev rikskändis då han gav sig iväg på den märkligaste björnvandring söderut i landet, som någonsin skådats.

Han föddes 1995 i Sälenfjällen. Föräldrar var ett par av björnforskningens mest kända björnar. Pappan var Vrång Ola, i dag cirka 15 år gammal och för närvarande i ett vinteride norr om Trysil. Mamman var Rensjöhonan, som forskarna följt från 1990 fram tills hon sköts vid Särksjön under jakten i höstas.

Granis var tre år då han 1998 startade sin märkliga vandring. I stället för att gå åt syd eller sydväst, som nyfikna björnar gör normalt, så drog han åt sydost och hamnade i Uppland där han övervintrade.

Året därpå fortsatte han söderut, ömsom vandrande och ömsom simmande i Stockholms skärgård och vidare ner till Östergötland och Småland.

1999 var ett dåligt bärår och en hungrig Granis blev fårägarnas skräck i Småland. Av 55 björndödade får i hela landet det året hade Granis tagit 38 och det blev ett "pris" på hans huvud. Han skulle skjutas.

Trots att Granis vistades nära byar och samhällen lyckades han gäcka jägarna hela hösten 1999. Han gick i ide nere i Småland, längre söderut än man veterligen haft någon björn.

Året därpå fortsatte han med fårmenyn och tog ett 20-tal får i Västergötland och Småland. Men han höll sig undan jägarna ända till den 1 september då han sköts utanför Värnamo. Det visade sig att Granis var en ganska liten nalle, 166 kilo på hösten då han sköts är 50-100 kilo mindre än en stor björn.

- Vi kämpade för att få hit Granis till Stöten som uppstoppad, men staten bestämde att han skulle till Stora Mosse nationalpark. Men nu har vi i alla fall fått låna honom ett tag, säger Stötens vd Fredrik Larsson.

Där ska "Granis" få stå resten av säsongen vid entrén till Vrång Olas sal, konferensrummet i Vattufjäll som är uppkallat efter Granis pappa.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons