Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikskände katten Sixsten fortfarande försvunnen

Annons

"Ett husdjur blir något av ett barn, ett hårigt barn som är beroende av oss hela livet". Så säger poeten, författaren och kattvännen Anders Johansson i en tidningsintervju.

Den uppfattningen är Sixstens matte och husse, Gun-Lis Segerström och Anders Hedblom, beredda att skriva under på.

De deklarerar öppet sin djupa sorg och saknad.

- Det har hjälpt oss mycket att så många andra också sörjer Sixsten. Vi är så tacksamma mot alla som hört av sig.

Fortfarande två och en halv månad efter att Sixsten försvann från "jobbet" på Kaffestugan mellan Ludvika och Borlänge ligger tårarna på lur.

Gun-Lis klarar med viss möda av att prata om den älskade katten. Rösten skär sig vid minnena, de olika episoderna som samlats på hög.

Bland dessa finns mannen som satt med sin kaffekopp och undrade vad det var för märklig känsla han hade i bröstet. På Kaffestugans vägg tickade väggklockan och bredvid honom låg Sixsten och spann belåtet.

Här tonas också den sjuka kvinnan fram. Hon som blev skjutsad till Kaffestugan - enbart för att hon ville träffa Sixsten och borsta honom.

- Hon köpte en speciell borste som det satt ett rött band på för att den skulle kunna hänga kvar på väggen till nästa gång hon kom.

- Hon är död nu, påpekar Gun-Lis.

Att den betydelse som Sixsten tillmäts kan uppfattas som onaturlig, onormal, absurd eller något annat ur det mänskliga perspektiv som drar stränga gränser mellan arterna är Gun-Lis och Anders medvetna om.

Men de har båda noterat hur människor förändrats i Sixstens sällskap. Barska karlar har blivit som förbytta.

- Det var märkligt att se män i kostym krypa på golvet och tjåla med Sixsten, säger Anders med ett skratt.

Sixsten erbjöd sin omgivning villkorslös kärlek. I de flesta fall prickade han rätt. Det vittnar den stora högen med gästböcker på Kaffestugan om.

På sida efter sida omnämns Sixsten av besökare från hela landet. De som har skrivit och ritat, har i sin tur berättat för andra om den märkliga katten.

- Det dök ibland upp folk som nämnde att deras vänner berättat om Sixsten och att de ville träffa honom.

Vare sig Gun-Lis eller Anders har än så länge stött på någon som ogillat deras kärlek till Sixsten. I stället har de mötts med respekt.

- Jag kan inte gå nere på stan utan att någon rycker mig i ärmen och frågat om vi hittat honom, säger Anders.

Det finns också exempel på hur viljan att hjälpa till kan gå till ytterligheter. I ett fall sattes en annons innehållande deras telefonnummer ut i en tidning av en person som deltagit i sökandet - utan deras vetskap.

- Problemet var också att annonsen pekade ut en person som kattjuv. I familjen finns visserligen en katt som liknar Sixsten.

- Men det är en innekatt.

Tipsen om Sixsten har strömmat in. De sökte upp folk som hittat katter som liknade honom. Och de kröp runt i skogarna för att följa upp tips från medier som folk kontaktat.

Men efter det senaste tipset beslutade sig Gun-Lis och Anders för att det fick vara nog.

- Man pekade ut en hästgård som skulle finnas i en speciell riktning från Kaffestugan. Men vare sig väderstreck eller avstånd stämde.

- Då bestämde vi oss för att bromsa ned sökandet. Det tär så mycket på en att leta.

- Men vi har inte gett upp hoppet än, förklarar Anders.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons