Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsman kräver Fredriksbergspaket

Annons

Det sa centerns riksdagsman Kenneth Johansson i samband med ett besök vid tvätten där han också föreslog att regeringen inrättar ett Fredriksbergspaket.

- Jag tror inte att nedläggningen går att stoppa. Men det går att mildra den och att arbeta för ersättningsjobb och nyetableringar, sa Kenneth Johansson, som konstaterade att 55 anställda och indirekt ett par hundra personer i Fredriksberg är beroende av tvätten för sin utkomst.

Johansson konstaterade att de 55 jobben i den lilla orten är så betydelsefulla att de också hotar andra jobb hos underleverantör-er och riskerar att ge försämrad samhällsservice om inget görs.

Han uppmanar näringsminister Björn Rosengren att genomföra ett speciellt Fredriksbergspaket likt de paket andra hårt drabbade orter som Ronneby och Katrineholm har fått.

- Fredriksberg behöver nya jobb. Staten måste ge förutsättningarna, ansåg Johansson, som ställt en skriftlig fråga till näringsministern för att hjälpa kommunen i dess ansträngningar att få upp Fredriksbergsfrågan på regeringens bord.

Kenneth Johansson besökte tvätten tillsammans med centerns Ludvikaordförande, Mauritz Bropetters, och centerns kontaktman i Fredriksberg, Olavi Timonen.

Timonen som inte är så politiskt korrekt som riksdagskollegan ville gärna veta vad som skulle hända i Fredriksberg om någon sprängde Berendsens tvätt i Eskilstuna, dit jobben ska flyttas.

Centerordföranden Mauritz Bropetters berömde kommunens näringslivschef, Jan Björnehaag, för de initiativ som han och kommunalrådet Roger Stål, s, tagit för att få i gång en arbetsgrupp som ska arbeta med ersättningsjobben.

- Vi i centern stödde beslutet att utlokalisera landstingstvätten 1978 och att kommunen skulle satsa på fritidsanläggningen. Vi har ett politiskt ansvar för Fredriksberg, ansåg Bropetters.

Under rundvandringen i tvätt-en så samtalade centerpartisterna med platschefen Fredrik Ekström och många ur personalen. De konstaterade att företaget var välskött men att det fanns överkapacitet i tvättbranschen. Personalen hoppades att lokalerna kan bli använda till ett nytt företag.

Fredriksberg hotas nu av stor arbetslöshet. Berendsen har lovat alla jobb i Eskilstuna men bara ett par väntas flytta med. Företaget har också avsatt ett par hundra tusen till utbildningsinsatser. Men vad hjälper detta när man har respektive kvar i Fredriksberg som Else-Marie Hörk-Karlsson:

- Jag har torp och gubbe här. Jag är rotad här, säger hon.

En annan av de anställda, Helena Gustavsson, säger att hon och kollegorna känner osäkerhet för framtiden:

- Det ska nog lösa sig. Själv ska jag vidareutbilda mig till konferensvärdinna hos Lärnia i Ludvika, berättar hon och hoppas därefter att Säfsen Fritid vill anlita hennes tjänster.

Platschefen Fredrik Ekström konstaterar att Fredriksberg ligger bra till för pendling då Vansbro, Filipstad, Hällefors, Hagfors och Ludvika ligger inom fem-sex mils avstånd. Men nästan alla dessa orter har sin egen arbetslöshetsproblematik, så det blir inte lätt.

Fredrik Ekström gissar att han och hans familj blir några av dem som flyttar med Berendsen från Fredriksberg.

Sally Engström hoppas att tvättarbetarna inte tvingas från Fredriksberg för då är risken stor att många villor kommer att säljas billigt och bli fritidshus och stå tomma en stor del av året.

Centerriksdagsmannen ansåg att Fredriksbergarna har bra förutsättningar med sin entreprenörsanda, miljön och turismen...

- Vi i centern vill skapa 300 000 nya jobb och då är fokuset mindre företag. Fredriksberg måste satsa på småföretagande och turism.

- Jag lovar att som ledamot i länsstyrelsen göra allt jag kan för Fredriksberg, sa riksdagsman Johansson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons