Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsman hoppas på gryningsräd mot taxi

Annons

Per Erik Granström (s) drar sig - efter taxiavslöjandet och kommunens dyra upphandling - till minnes alla de debatter om avregleringen av taxinäringen i mitten av 1990-talet.

Då kände Taxi Ludvika sig hotat av avregleringen och landstingets planer på att inrätta en beställningscentral.

- Taxi i Ludvika drevs på den tiden som ett företag, någon konkurrens fanns knappt även om varje åkare var egenföretagare. Det förra systemet skapade en monopolsituation och gav ingen konkurrens. Vi ville från samhällets sida bryta upp monopolet och få en konkurrenssituation. De menade att en ort som Ludvika var för liten för flera taxiföretag, att samhällets kostnader skulle öka och taxi inte skulle fungera, minns Per Erik Granström.

Avregleringen kom, konkurrensen blev tuff. Priserna pressades. Landstinget skapade en egen sjukresecentral.

Nyligen slog skattemyndigheten till, avslöjade bokföringsbrott, skattebrott och svartåkare trots att Taxi Ludvikas företrädare så sent som för något år sedan var ute och jagade svartåkare i privata bilar och gav uttryck för att deras vita verksamhet var hotad.

Och så vann Sunnansjö Taxi kommunens upphandling som enda anbudsgivare där Ludvika Taxi är underentreprenör och kunde höja sin prisnivå med 45 procent.

- Nu är vi där igen, i monopolsituationen. Ludvikas kommunalråd och inköpare har erkänt att de satt i en rävsax och var tvungna att gå med på ett anbud då de bara hade en anbudsgivare.

- Kommunen är utsatt för ett monopol som pressar upp priset. Det var det här vi inte gillade och om vi från offentlig sektor ska anlita entreprenörer så måste konkurrensen fungera, säger Granström.

Han skulle välkomna att konkurrensverket gjorde en så kallad gryningsräd mot taxinäringen i Dalarna.

- Skattemyndigheten har påbörjat en granskning och den är bra och avslöjande. Det är bra att skattemyndigheterna gör en så grundlig kontroll så att vi får en vit verksamhet. Det vore bra om konkurrensmyndigheten också undersökte saken.

- Monopolet är avslöjat, det avslöjas skattebrott och detta drar ned förtroendet för taxirörelsen.

- Jag kan över huvud taget inte se något skäl för samhället att tolerera svartåkare, säger riksdagsmannen Per Erik Granström.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons