Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsman besviken på Ludvika kommun

Annons

Stiftelsen Säfsenskogarna som ägs av kommunen, Stora Enso, Säfsen och Sparr har tilldelats 600 000 kronor i EU Mål 2-medel för fortsatta insatser i Säfsen.

Vid fredagens styrelsemöte gladdes styrelsen, med riksdagsmannen Per Erik Granström i spetsen, åt stödet som ska användas till att rusta upp annexet vid herrgården.

- Där ska vi öppna en utställning med bygdetemat från istid till nutid.

- Så diskuterar vi Skifsen och bygget av en finngammelgård och där det nu blivit konflikter som vi läser om på insändarsidorna. Det ska vi sätta oss in i mer.

- Men det som gör oss besvikna för dagen är vårt projekt från i fjol med pörtet mitt i byn. Där öppnade vi en utställning och vi hade hoppats på att det skulle ha blivit ett turistprojekt i år med guider.

- Vi hade inlett ett samarbete med rektorn Lars-Erik Bång för att låta niondeklassare läsa bygd-ens historia och nu till sommaren få chansen att arbeta som guider. En fin idé där bygdens ungdomar förutom att lära sig bygdens historia också skulle få arbeta med den.

- Nyligen så läste vi vilka sommarjobb som kommunen satsat på, och till vår stora besvikelse så blev det inga guidejobb till Fredriksbergseleverna.

- Det känns som om luften gick ur oss och eleverna, säger Per Erik Granström.

- Vi hade mycket mer tankar bakom dessa feriearbeten än vad kommunen vanligtvis har, säger Granström som bedömer att guidningen inte blir av i sommar om inte kommunen gör en snabb omprövning.

Kommunchefen Kalle Gustafson konstaterar att kommunen erbjuder feriearbeten från det då eleverna slutar årskurs nio, så något principnej är det inte.

- Att vi inte ställt upp med medel i detta fall beror på att det handlade om ny verksamhet och det i ett läge när vi håller på att dra ned omfattningen på sommarjobben.

- Riksdagsman Granström kan, om han vill, lyfta den här frågan och vända sig till sina partikamrater så får vi se vad svaret blir, säger Kalle Gustafson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons