Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter mötte föräldrar

Annons

Med på mötet var också de lokala centernrepresentanterna Gun Andersson, Mauritz Bropetters och Olavi Timonen och ämnet var kommunens ovilja att reducera avgiften för de barn som vistas i familjehem.

Föräldrarnas talan fördes av Christina Johansson Linder, Bo Linder och Christina Eriksson. De kom till Vuxenskolan för att träffa politikerna, bland annat för att de känner sig illa behandlade av social- och utbildningsförvaltningen i Ludvika i frågan.

Vid årsskiftet kommer lagen om allmän avgiftsfri förskola att omfatta barn från fyra års ålder, tre timmar om dagen, förutsatt att barnet vistas i förskolan. Det här är ett riksdagsbeslut, med motiveringen att alla barn ska ha rätt till den pedagogiska verksamhet som förskolan erbjuder.

I Ludvika har valt man att erbjuda barn i familjedaghem daghemsplats, för att de ska kunna utnyttja de avgiftsfria timmarna. Däremot finns inte möjligheten att dela upp vistelsen, med tre timmar i förskoleverksamheten och övriga i familjedaghemmet. De barn som fortsätter hos sin dagmamma., kan inte tillgodoräkna sig de tre timmarnas avgiftsreducering.

Föräldrarna har fått stöd i sina protester mot beslutet bland annat av centerns Gun Andersson, som drivit frågan inom social- och utbildningsnämnden. Kenneth Johansson gjorde bland annat ett uttalande om Ludvika kommun som stelbent och ogenerös. Enligt c-representanter och föräldrar är kommunen en av de få i landet som inte beviljar avgiftsreducering för barn hos dagmammor.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons