Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagen struntar i ditt privatliv

Annons

Riksdag och regering får förödande hård kritik för sitt sätt att stifta lag av Integritetsskyddskommittén.

Slutsatsen är att lagstiftarna mer eller mindre struntar i medborgarnas privatliv.

Efter tre års arbete är de elva ledamöterna från sju riksdagspartier eniga i sin hårda dom i det delbetänkande på närmare 1|100 sidor som på torsdagen lämnades till justitieminister Beatrice Ask (m).

Tillsammans har de kartlagt och analyserat i stort sett alla svenska lagar som påverkar eller drar gränser för privatlivet.

Ett 20-tal rättsområden har gåtts igenom, allt från hur uppgifter om oss används inom socialtjänsten, på jobbet eller i skolan, till säkerhetspolisens och försvarets avlyssning.

Orsaken är kortfattat att regering och riksdag ignorerar såväl svensk grundlag som internationella motsvarigheter när de beslutar om nya lagar som påverkar privatlivets helgd.

Grundlagen kräver att varje gång sådana intrång görs så måste vinsterna med den nya lagen, exempelvis polisens rätt att placera mikrofoner i någons hem, vägas mot riskerna för medborgarnas rätt till privatliv. Det kallas att göra en "proportionalitetsbedömning".

Sådana bedömningar görs antingen inte alls, eller är schablonartade, säger kommittén. Vinsterna med nya lagförslag analyseras och beskrivs utförligt. Riskerna för privatlivet klaras oftast av med en enda mening, av typen: "förslaget påverkar visserligen integriteten, men fördelarna har bedömts överväga."

Resultatet av systemfelen i lagstiftarnas arbete och det ointresse _ "jämförelsevis låg värdering" _ de visar medborgarnas privatliv har lett "till omotiverade integritetsförluster och till obalanser i lagstiftningen," konstaterar kommittén.

Regeringens båda förslag om buggning och avlyssning i förebyggande syfte, som ligger vilande på riksdagen bord, liksom förslaget som ska ge Försvarets radioanstalt rätt att lyssna medborgarnas trådbundna kommunikationer, tar kommittén inte ställning till i sak.

Däremot konstateras att förarbetena till de lagförslagen ägnar lika lite intresse åt privatlivseffekter som tidigare förslag som riksdagen redan klubbat.

Justitieminister Beatrice Ask anser att regeringen redan lyft fram integritetsfrågorna och nu är på rätt väg.

TT

Mer läsning

Annons