Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagen inte representativ i EU-frågan

Annons

Svar till EU-parlamentarikern Åsa Westlund, s, 24 mars:

Åsa - jag tycker precis som du att vi ska - hålla fast vid den demokratiska traditionen att rösta på partier som bäst svarar mot våra åsikter i olika frågor - (insändare 24.3.05). Det är en sak - men problemet är att det är oklart om den nuvarande riksdagen kan representera folkets åsikter om EU-konstitutionsförslaget, som ju inte ens fanns vid valet 2002.

Detta borde vara ett tillräckligt skäl för folkomröstning - något som en majoritet av väljarna också ser ut att önska sig.

Men en majoritet av riksdagen säger än så länge nej. De vill ge oss en ny grundlag utan att rådfråga väljarna och det är politiskt omdömeslöst, anser jag.

Minoriteten består ju av vänstern och miljöpartiet - centern lokalt har dock med ett stort demokratiskt patos sagt ja till att fråga folket - var står socialdemokraterna lokalt frågar man sig?

Förslaget innehåller många demokratiskt tvivelaktiga regler - jag vill nämna ett exempel: Sverige kan tvingas, att mot vår vilja bli medlem i EMU om vi lever upp till vissa krav på räntenivåer, inflation, statsskuld och så vidare.

Den regeln är inte ny, men varför acceptera att den skrivs in som en del av grundlagen?

Tydligen har vi en regering och en riksdagsmajoritet, som med öppna ögon tar risken att resultatet av den förra folkomröstningen slängs på sophögen.

Vem är förvånad över att borgarna plus socialdemokrater (Åsa Westlund t ex) talar tyst om den här typen av fula regler som det kryllar av i konstitutionen.

Det kanske mest allvarliga på längre sikt är att en regering och en riksdag, som upplevs visa förakt för folkviljan, innebär ett hot mot förtroendet för hela det politiska systemet. Detta särskilt som förtroendet sedan länge är på väg mot ett bottenläge.

Nej, ta ert ansvar för demokratin och tänk om!

JAN-ERIK ROMSON

Mer läsning

Annons