Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksbankschef flaggar för räntesänkning

Annons

Vice riksbankschef Irma Rosenberg flaggar för räntesänkning i juni.

Irma Rosenberg tror att prisökningarna kan dämpas genom en något svagare konjunktur än Riksbanken tidigare räknat med. Därmed kan det finnas utrymme för en sänkning av reporäntan när Riksbankens direktion möts i början av juni.

- Resursutnyttjandet i Sverige förutses bli lägre jämfört med bedömningen i april. Det väntas dämpa inflationsutvecklingen och därmed skapas utrymme för en mer expansiv penningpolitik. Hur stort detta utrymme är får direktionen pröva vid nästa penningpolitiska sammanträde den 4 juni, sade Rosenberg i ett tal på tisdagen.

Enligt Rosenberg har bilden av en långsammare konjunkturåterhämtning i omvärlden blivit tydligare sedan föregående sammanträde i april i takt med att osäkerheten i samband med kriget i Irak minskat.

- Det finns därför också anledning att utgå från att konjunkturutvecklingen i Sverige kommer att bli svagare, sade Rosenberg.

Redan vid direktionens förra möte i april ville två av direktionens sex ledamöter sänka räntan. Dock inte Irma Rosenberg som då röstade för oförändrad ränta. (TT)

TT

Mer läsning

Annons