Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksåklagaren avgör Björsjöfallet

Annons

- Jag vill att RÅ ska få chansen att läsa domarna och se om det finns något i domarna som han anser att högsta domstolen borde ta upp till prövning, säger P-G Persson.

Falu tingsrätt dömde 45-åringen från Säter och Ludvika till nio års fängelse för bland annat grov misshandel och vållande till annans död. Svea hovrätt ändrade sedan domen till fyra års fängelse.

Av de fem jurister som tog ställning till målet ville två av fem ha 45-åringen dömd till tio års fängelse. Omröstningen blev alltså 3-2 för en sänkt dom.

- Även om det nu var med minsta möjliga marginal så är det så rättsväsendet fungerar i vårt land, tilläger P-G Persson.

- Självklart är jag besviken på utfallet i hovrätten. Inte minst för att flera detaljer i målet var så självklart uppenbara.

Persson kommer inte själv att överklaga målet till HD.

- Av den enkla förklaringen att det knappast är någon mening då det inte finns ett indiciemål som är det andra likt. Det är svårt att få rättspraxis.

- Om RÅ finner att det finns skäl att pröva målet i högsta instans skulle jag naturligtvis bli nöjd.

Den 45-åriga mannen åtalades till största del på rena indicier. Hovrätten ansåg att det inte fanns styrkt utom allt tvivel att mannen hade dödat och bränt upp Solveig Kallios kropp på en skogsväg utanför Smedjebacken och Björsjö i januari 2004.

Två av juristerna ansåg att så var fallet medan tre friade och därmed förlorade kammaråklagare P-G Persson den delen i sitt åtal.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons