Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riket, mangaserier och lilla Fia

Annons

För sjätte året gästades Mora av en stor bokkväll i den lokala bokhandelns regi. Cirka 150 inbjudna lärare, dagispersonal och pedagoger fick en uppleva blandad afton med ämnen om 1300-talet, japanska mangaserier, lilla Fia vars liv divideras med två och pannkakors kedja från gräsrotsnivå till gräddning.

I våras, då Mora blev elitserielag, förstorades ishallen till en superarena på nolltid. När ett bokförlag i "litterär elitnivå" anlöpte Mora i tisdags kväll, med författare, fick det provisoriska kulturhuset tänja på de befintliga resurserna till det yttersta.

Det krävdes noggrannhet att härbärgera alla inbjudna besökare. Tre grupper fick möta författarna på lika många ställen i kulturborgen, under halvannan timme vardera, för att sedan rotera.

Gudrun Wessnert, huvudförfattaren till boken Riket, tog emot i Wasasalen. För den tv-intresserade är Riket även namnet på en dokusåpaserie i medeltida miljö med snar premiär.

- I 56 kapitel visar boken hur människor levde på 1300-talet, berättade Gudrun Wessnert.

Standarden och bekvämligheten var givetvis helt annorlunda på 1300-talet jämfört med nu.

- När det gällde mänskliga relationsproblem var det ingen större skillnad. Ett barns födelse innebar ett mirakel, då som nu, liksom ett barns död är samma tragiska börda, oberoende av tidsepok.

Gudrun började jobba vid Medeltidsmuséet i Stockholm 1987 och lade därmed grunden för sitt historiska intresse. Hon vann en manustävling om Sketna Gert-rud och Kung Magnus kalas, med handlingen förlagd till 1300-talet. Gudrun fick 50 000 kronor i första pris och manuset blev till inte bara en bok. Gudrun fick även skriva en uppföljare, Sketna Gertrud och råttjakten. Efter en ungdomsbok i riddarmiljö, fick hon uppdraget att skriva Riket.

Det har blivit en genomarbetad snabbproduktion skriven över senaste sommaren.

I kapitel som "Hur luktade 1300-talet", "Sy dina egna kläder", "Hur man bodde", Vad man åt" eller "Döden och de döda" ges inblickar i 1300-talets vardagsliv. Andra händelser som beskrivs är Nyköpings gästabud, brandskattningen av Visby och pestepidemin.

Den andra författaren för kvällen var Jonna Nordenskiöld. Hon har skrivit teaterpjäser för barn och vuxna som spelats bland annat på Dramaten och i tv, ett libretto till en barnopera samt vunnit barnteaterpris i Tyskland. Närmast är Jonna aktuell med en barnbokserie i tre delar om Fia.

Den handlar om en nioårig flicka som, i dagboksform, beskriver vad som händer när en familj splittras efter en skilsmässa. Livet blir annorlunda och tvådelat.

Författaren Per Myrström, Orsa, berättade mycket underhållande om sin bok "Pannkakor cirka tolv stycken".

Under författarkvällen beskrevs även bokförlagets satsning på manga. Det är en populär serieform för båda barn och vuxna i Japan där serien läses bakifrån och framåt i boken.

Anna Ekström, från förlaget, visade ett japanskt exempel på en golfserie om relationer mellan människor. Den har givits ut i 42 böcker stora som telefonkataloger i Japan.

I Sverige blir det utgivningar av mangaböcker med både killar och tjejer i fokus, till exempel en bokserie om pojken Yugi och en flickdito med det annorlunda tjejnamnet Tokyo Mew Mew.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons