Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rigorösa säkerhetsbestämmelser"

Annons

- Det är mycket rigorösa föreskrifter. Det ska inte stråla utanför kollit och förpackningarna ska heller inte gå sönder.

- Går de sönder så är det radioaktiva ämnet i mätutrustning inte särskilt potent, fortsätter Göran Berg, med hänvisning till olyckan söder om Grängesberg.

Statistiken över hur mycket farligt gods som forslas längs våra vägar är långt ifrån fullständig. Men ingen av de mest trafikerade rutterna med farligt gods genom Dalarna.

Statistiken visar också att 30 procent av incidenterna sker vid lastning och lossning och inte på vägarna.

Hur ser räddningstjänstens beredskap ut?

- Vi bygger upp regionala kemförråd i landet. Om den kommunala räddningstjänsten inte har resurser vid en kem-olycka, så kan de vända sig till närmaste kemförråd, säger Bengt Stridsberg, kemist på Räddningsverket.

Kemförråden innehåller skyddsdräkter, pumpar och kopplingar som klarar farliga kemikalier samt kemikalieanpassad släckutrustning.

Närmaste kemförråd och kemkoordinator för Dalarnas del finns i Borlänge.

När det gäller olyckor med kemiska ämnen inblandade är det inte säkert att räddningspersonalen vet exakt vilket ämne eller ämnen det rör sig om.

- Det är ofta en företagshemlighet exakt vilka ämnen det rör sig om. Vi har bara klassifikationen att gå efter, säger Bengt Stridsberg.

Klassificeringen bygger på olika kriterier som till exempel brandfarlighet, giftighet för människa och miljö och hur ämnet reagerar med andra ämnen.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons