Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rigamiljard till Alstom

Annons

Det nya kombikraftverket i Riga, med en total effekt på 140 megawatt, ska förse huvudstaden Riga med både elektricitet och fjärrvärme.

Därmed ersätts det nuvarande 50 år gamla kraftverket med modern utrustning som klarar dagens miljökrav från EU.

Finspång ska leverera en komplett anläggning och ansvarar bland annat för projektering, bygg- och anläggningsarbeten samt driftsättning i slutet av 2005, det är vid denna tid som HVDC-länken Estlink också ska tas i drift och som ABB i Ludvika väntar en order på.

Huvuddelarna i Rigaanläggningen består av två GTX100 gasturbiner på vardera 43 megawatt samt en ångturbin på 54 megawatt. Turbinerna kommer att tillverkas i Finspång med skovlar från i Ludvika.

- Jag läste NLT om Alstoms order i Algeriet i går, men tyvärr är det inga turbiner från Finspång i det tror vi. Det finns inget officiellt om projektet i Paris.

- Men nu gläder vi oss åt att det är klart med Riga, säger informationsdirektör Göran Skoglund.

På NLT:s fråga om orderingången nu varit tillräckligt bra så att Alstom kan lätta på anställningsrestriktionerna svarar Skoglund:

- Nej, det är lite för tidigt att ge det beskedet. Men det ser lovande ut för det finns saker på gång som kan bli något.

Är ni på väg mot ett rekordår, om vi nu bortser från Iranordern på tre miljarder?

- Det vet vi när året är slut, säger Skoglund som indirekt bekräftar att det kan bli ett orderrekord på industriturbinsidan i år.

Finns ni med i Göteborgs Energis miljardupphandling på den nya kraftvärmeverket Rya som är i slutskedet?

- Det bestämmer kunden. Jag förutsätter att vi är med inför avgörandet.

Har ni mer på gång?

- Ja, det brukar vara så att före semestern och vid jul så är det kertsupflaskan som gäller. Det ser bra ut.

Har det faktum att industriturbinerna är under ägarbyte till Siemens stört upphandlingarna?

- I något fall så är det så att kunden valt att avvakta med vissa beslut så att det blir en sådan ägarbild som vi sagt. Men vi har gjort allt som står i vår makt att informera kunderna med brev och pressmeddelanden. När det stod klart att det var Siemens så blev det ett plus då de är stabila och har sunda finanser. Marknaden har inte visat någon större oro, säger Göran Skoglund, Alstom Industrial Turbines AB.

Riga-upphandlingen startade 2002 och lockade 15 intressenter. I slutförhandlingen som inleddes under våren slog Alstom Sweden AB konkurrenterna tyska Lurgi Energie som hade GE-turbiner, japanska Mitsui & Co, spanska Abener Energia med Rolls-Royceturbiner och österrikiska VA Tech som också brukar sälja GE-turbiner.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons