Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridstråk vållar bråk

Annons

Det säger Maria Åkerström på Stora Källvikens Gård, efter att ha råkat i osämja med en granne på grund av hästarna.

Både miljökontoret och länsstyrelsen har avvisat klagomålen från den kvinnliga grannen. Men hon vägrar acceptera hästtrafiken och har nu överklagat till miljödomstolen för att bli kvitt den.

Störande ljud från hästarna, spillning vid uppfarten, problem med flugor och risk för allergi. Det anger den kvinnliga grannen som orsak till klagomålen.

Hon anser sig bo närmare ridstråket och hästhagarna än Boverkets rekommenderade skyddsgräns på 500 meter. Men Stora Källvikens Gård är en gammal jordbruksfastighet, där det funnits djur i hundratals år. Det har både miljökontoret och länsstyrelsen tagit fasta på och inte funnit anledning att ingripa mot verksamheten.

Maria Åkerström med maken Torsten, tre barn, hästar och hundar äger nu Stora Källvikens Gård. Familjen nyttjar själv huvudbyggnaden och har hyresgäster med hästar i flyglarnas fyra lägenheter.

- Dessutom hyr vi ut stallplatser för att utnyttja byggnaderna och få nödvändiga intäkter till driften av gården, förklarar Maria Åkerström.

Hon har tillstånd för 18 hästar, och intäkterna gör att hon har råd att underhålla stall och magasin.

I annat fall skulle byggnaderna, med anor från 1400-talet, stå och förfalla. Samtidigt skulle hagarna växa igen, och familjen inte ha råd att bo kvar.

- Hästarna stör mig, och jag kommer att driva det här vidare. Jag vet att jag har rätt och kommer inte att ge mig, säger grannen som vill vara anonym.

"Svågerpolitiken" i Falun ger hon inte mycket för och hoppas på bättre lycka i miljödomstolen. Striden har pågått i snart tre år, och förhoppningen är att rättvisa nu äntligen ska skipas.

- Ska hästarna vara kvar får de minska hagarna och bygga sig en egen väg, så jag slipper trampa i hästskit på hemvägen, förklarar hon.

Nu är det inte bara Stora Källvikens Gårds hästar, som använder det här ridstråket för att slippa asfalten och komma ut på gamla järnvägen. Det har sedan länge använts av alla ridande i Källviken och även av hästar från Hinsnoret och Norsbo.

Tilläggas kan att ingen av de andra grannarna har klagat utan i stället uppskattat att hästarna äter rent och håller landskapet öppet. Inte heller har vägföreningen eller vägens ägare haft något att invända mot att ryttarna använt vägbiten för att komma ut på gamla järnvägen.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons