Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridhuset öppnas igen trots slarv med prover

Annons

Främby ridhus har varit stängt och har under de senaste månaderna sanerats för cirka 200 000 kronor. Ridhusbotten och bär- lager har tagits bort och ersatts med med nytt, samtidigt som ventilationssystemet sanerats.

- Vi vill naturligtvis släppa in ridskolan så fort som möjligt, men ser oss nödsakade att omgående kräva ny provtagning för att vara på den säkra sidan, säger djurskyddsinspektör Anna Sörlin.

Kravet baserar sig på de luddiga provsvar som ligger till grund för öppnandet av ridhuset. De är nämligen såväl felmärkta som omärkta och odaterade och därför omöjliga att förlita sig på för framtiden.

Den mikrobiologiska analysen indikerar visserligen att saner-ingen av ridhuset lyckats, skriver veterinär Bo Hannersjö efter att ha granskat provsvaren. Men han kritiserar samtidigt hanteringen av de aktuella miljömätningarna, vars resultat inte går att läsa ut på papperet utan kräver telefonkontakt.

- Det är ju glädjande att vi äntligen släpps in i ridhuset, men märkligt att det slarvats med de nya provtagningarna, säger Falu ridklubbs ordförande Jan Carlstein.

Det är Fritid Falun som är uppdragsgivare och nu omgående får se till att nya prover tas och analyseras. Miljökontorets förhoppning är sedan att även dessa ger klartecken för verksamhet i det sanerade ridhuset.

Samtidigt väntar ridklubben på länsstyrelsens beslut om stallet, och huruvida hästarna får stå kvar där i vinter eller inte. Detta sedan miljönämndens beslut att stänga stallet överklagats av såväl Falu ridklubb, som privathäst-ägarna och Fritid Falun.

I väntan på det har fritidsnämnden lagt frågan om portabla stallar på is i förhoppning att hästarna får stå kvar i det befintliga stallet tills ett nytt stall hunnit byggas.

Falu ridklubb har nämligen redan nu det permanenta stallbygget ute på anbud och har redan sökt bygglov. Samtidigt dras kommunen med en ansträngd ekonomi och portabla stallar för en säsong beräknas kosta i storleksordningen 800 000 kronor.

Det är cirka 350 ridskoleelever och närmare 40 hästar som berörs och som i dag får flytta in och börja rida i det sanerade ridhuset.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons