Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridhusbygget ska granskas

Annons

Det har krävts tre fullmäktigesammanträden för att lösa de finansiella problemen för ridanläggningen i Främby.

Att frågan varit så komplicerad beror på att kommunens politiker vägrade att teckna borgen för byggandet av en ny frisk anläggning.

Därmed fick man avtalsvägen försöka kringgå det och finna uppgörelser med ridklubben och banker som krävde säkerhet för lån.

Första försöket gjordes i maj då fullmäktige godtog en uppgörelse som i korthet innebär att ridklubben bildar ett bolag som köper anläggningen och marken i direkt anslutning av kommunen.

Kommunen ska ge bidrag som täcker de räntor och amorteringar för lånen bolaget tar.

Men när beslutet togs hade ridklubben inte klart med föreningssparbanken och nu hakade det upp sig. Banken ville inte acceptera en klausul i ett av avtalet som sade att anläggningen inte fick säljas vidare utan kommunens godkännande.

Efter nya förhandlingar med banken gick fullmäktige vid ett extra sammanträde i september med på att ta bort klausulen.

Men sedan slog bankens kreditprövningsorgan centralt bakut. Det kritiserade nu hela upplägget och krävde andra säkerheter när nu borgen inte gavs. Förhandlingarna pågick hela hösten.

Under tiden hade ByggPartner börjat bygga stallet då läget var akut.

Ridklubben avbröt förhandlingarna med länssparbanken och vände sig till SE-banken som i december godkände upplägget och förra veckan godkände fullmäktige uppgörelsen för tredje gången.

I avtalet står nu att banken ska, om ridklubben måste göra sig av med anläggningen, erbjuda kommunen att ta över den och lånen. Om inte kommunen vill är den ändå skyldig att fortsätta att betala bidraget men då till banken.

I princip är det här upplägget snarlikt ett rent borgensåtagande och i praktiken har kommunen samma ansvar och samma kostnader som om det vore ett borgensåtagande. Men det syns inte som ett sådant i kommunens redovisning.

Men nu börjar kommunens revisorer undra vad som pågått och hur allt gått till och har beslutat om en revision.

- Vi vill veta hur besluten tagits och på vilka underlag, säger Leif Bergh (m).

Att stallet började byggas innan det formella beslutet fattades förra veckan finner han mycket märkligt.

- Vem gav klartecken till det? Jag är mycket förvånad över både det och hela handläggningen av ärendet. Det är inte proffsigt skött som jag ser det idag. Man ska ha allting klart innan man sätter spaden i marken, säger han.

Bo Olsson på ByggPartner uppger att han fick klartecken att bygga stallet direkt av kommunalrådet Jonny Gahnshag.

Utan ett sådant hade han inte vågat då ByggPartner fick ligga ute med pengarna ända tills nu i onsdags då bolaget fick betalt.

- Gahnshag garanterade att det var politiskt förankrat annars hade vi inte vågat dra igång för att det var en för stor affär att chansa på, säger han.

Gahnshag själv anser att han hade på fötterna när han gav klartecken till stallbygget i och med att fullmäktige i september beslutade godta uppgörelsen.

Att banken sedan slog bakut var inget man kunde göra så mycket åt.

- Banken hade ju avtalen med ridklubben och då föll också vårt avtal med ridklubben men då var bygget redan igång, säger han.

Men enligt vad tidningen erfar fanns det en brasklapp redan innan fullmäktige tog sitt beslut.

Politikerna i kommunledningen hade blivit informerade om att ridklubbens uppgörelse med banken inte var helt spikad innan kreditgivningsorganet centralt hade gett sitt godkännande och det gjorde det ju inte.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons