Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riddare dubbades i Malung

Annons

Riddarskolan startade i Malung för sex år sedan. Den har rotat sig ordentligt och fått efterföljare på flera håll. Malungsversionen, som riktar sig till barn i mellanstadiet, ger på tre år varje elev i bygden chansen att delta.

Under halvåret har eleverna fått erövra tålamodets, ärlighetens, tjänstvillighetens, vänskapens och trofasthetens stenar. Varje tema har på olika sätt betats av med hjälp av lekar, tävlingar, spel och drama. I riddarskapet ingår också att bland annat tillverka en vapensköld och att välja ett passande namn till dubbningsceremonin.

Riddarnamnen varierar en hel del och forntidens riddare skulle nog klia sig ordentligt i skalpen över kollegorna från nutidens kvarnstensbrott. Eller vad sägs om Sir Marabou, Sir Candyman, Lady Crazy och Lady Cat? Sagan om ringen har stått fadder för Lady Arwen och vilken sport som hyllas av Sir Mogilnyj, Sir Lidas och Sir Hockeynörd torde klart framgå. Gemensamt musikintresse tycks ligga bakom namnvalet för Sir Iron och Sir Maiden.

Lady Godiva, Lady Marmelade, Sir Isaac Newton och Sir Svarte Riddaren är andra exempel som visar på breda intressen och rik fantasi hos gruppen från Östra Utsjö.

Det var en mycket stämningsfull tillställning vid kvarnstensbrottet dit många av de blivande riddarnas anhöriga sökt sig. Suggestiv musik av Vangelis bildade intro och låg som en perfekt kuliss i brottsmiljön.

Malungsprästen Lennart Pettersson och Anders Jers, kyrkans ungdomsverksamhet, höll i trådarna. Duon var som klippt och skuren för uppgiften; de utgjorde en visuell legering av druider och korsriddare, som också väl flöt in i omgivningen.

Sofia Willman och Karin Tenggren sekonderade tillställningen med sång och Henrik Nilsson på trumma. Fanbärare var Linda Nordigård och Hilda Olsson.

Efter ceremonin traskade gruppen ner till Östra Utsjö för övernattning i ett militärtält.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons