Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rickard, 8 år, belönad brandhjälte

Annons

Belönad igen. 8-årige Rickard Lönnbert fick på torsdagen ta emot en check på 1 000 kronor, diplom och plakett från Rolf Johansson, Dalarna Brandförsvarsförening. Pappa Pär var med för säkerhets skull.

u På torsdagen fick åttaårige Rickard Lönnbert ta emot en check på 1 000 kronor, en plakett och ett diplom från Dalarnas Brandförsvarsförening.

Det var andra gången som unge Rickard belönades för att han räddade sin familj från att brinna inne en vinterdag för ett år sedan.

Första gången fick han en fin cd-spelare med radio av Älvdalens brandchef Jan-Olov Olsson. Nu fick han ta emot belöningen av Rolf Johansson från Brandförsvarsföreningen i närvaro av kommunpolitiker, polis, och kommuntjänstemän.

Det var en lördagsmorgon i början av februari förra året som Rickard vaknade före alla andra i familjen.

Han gick ned och satte på teven för att se barnprogram. Plötsligt började det ryka och brinna i teven.

I skolan hade Rickard lärt sig hur man skulle göra och han gick genast ut och hämtade en blöt handduk för att lägga på elden. När detta misslyckades sprang han upp på övervåningen och väckte pappa Pär som fick ut både hustrun Karin och lillebror Jerry på gården, samtidigt som hon larmade räddningstjänsten.

Pär insåg snart att inte heller han kunde släcka branden och gick ut och stängde husets ytterdörr, vilket gjorde att branden fick sämre med syre och fördröjdes lite.

Larmet gick någon minut före klockan åtta på morgonen och efter åtta minuter var räddningstjänsten på plats och började släckningen. När klockan var 26 minuter över åtta var branden släckt och huset vädrades ut.

Huset blev totalförstört invändigt.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons