Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rice vill förhandla parallellt

Annons

Hamas, terrorstämplat eller inte, har starkt stöd bland palestinierna och är en realitet som omvärlden måste lära sig att hantera.

Det var utrikesminister Carl Bildt och Hanan Ashrawi överens om efter sin gemensamma frukost på söndagsmorgonen i Ramallah på Västbanken. Under en knapp timme träffade Bildt den kända palestinska politikern, tidigare minister, i dag ledamot i det palestinska parlamentet.

Frågan om Sverige och EU bör undvika eller ha kontakter med Hamas ministrar i den nya koalitionsregeringen diskuterades inte under hotellfrukosten.

Men Hanan Ashrawi inser att Hamasministrarna har varit och är ett hinder för internationellt stöd till de palestinska områdena.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice sade efter sitt möte i Ramallah med Mahmud Abbas att hon vill försöka med ett nytt grepp i fredsprocessen: parallella samtal mellan USA och de båda parterna i konflikten, Israel och palestinierna.

Hon sade sig hoppas kunna bidra till en gemensam dagordning mellan Israel och palestinierna som så småningom kan leda till inrättandet av en palestinsk stat.

Hack i häl på Carl Bildt kom FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon till Ramallah, där han träffade den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Ban sade på en presskonferens efter mötet att både israeler och palestinier måste göra kraftansträngningar för att få i gång nya fredssamtal. Han sade att han för sin del är övertygad om att president Abbas är redo för det.

Något möte med den palestinske premiärministern Ismail Haniya, medlem av islamistiska Hamas, blir det inte för FN-chefen. "Ett alltför späckat dagsprogram" gör ett sådan möte omöjligt, förklarade Ban diplomatiskt. Däremot skulle han hinna med möten med andra palestinska ministrar, dock bara sådana som inte representerar Hamas.

TT

Mer läsning

Annons