Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ria-stugan är såld

Annons

Ria-stugan i centrala Falun har sedan tidigt 1970-tal varit en viktig samlingspunkt för utsatta och hemlösa.

Ria-stugan står dock inför omfattande renoveringar om verksamheten ska kunna vara kvar i lokalerna.

Ett nytt och ändamålsenligt kök och en handikappanpassad toalett på bottenplan är bara två exempel på ombyggnader som måste göras snarast.

Förra året kontaktade föreningen Ria hela människan kommunen för att undersöka ombyggnadsmöjligheterna. Då det snabbt kunde konstateras att det inte fanns några pengar till underhåll, väcktes tanken att Ria skulle kunna köpa huset för det bokförda värdet, 280 000 kronor.

I går tog kommunstyrelsens allmänna utskott ställning i frågan. Beslutet blev att kommunen ska sälja huset till föreningen för 750 000 kronor. Ria får betala 280 000 kronor kontant och resterande summa "betalas" genom att kommunen ställer ut ett ränte- och amorteringsfritt lån till föreningen.

- Det är rätt att sälja. Verksamheten mår bättre av att själv få äga och förvalta, det blir billigare, det är alltid dyrare att hyra, säger Dan Westerberg.

Den borliga oppositionen reserverade sig dock mot beslutet. Oppositionen tycker att ett så centralt beläget hus vid Faluån borde användas av Kulturfyren, å-området är som bekant tänkt att fungera som en sammanbindande länk i Falu kommun och landstingets kulturprojekt, och att Ria borde försöka hitta andra lokaler.

- Jag tycker inte att man ska behöva flytta på verksamheten. Vi ska inte gömma undan de här människorna, de har också rätt till en hemvist i centrum.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons