Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ria-personalen besökte Näset

Annons

- Vi tänkte att de skulle få göra en utflykt och riktigt få koppla av en stund. Inte minst personalen som har ett mycket tufft arbete, säger Kerstin Dahlberg som tillsammans med maken Börje har huvudansvaret för omsorgen där Ria är en av undergrupperna.

Börje Dahlberg och Per Ivar Eriksson tar på sig dragspelen och sånghäften delas ut. Prövningar vi möta få... i Ovan där och Namnet framför andra namn är Jesus... klingar vackert och leendena sprider sig. Det är gästerna själva som fått välja visor till allsången. Mycket händer i och kring Ria-stugan men det här tycktes vara uppskattat.

- I måndags samlades vi som alltid sista måndagen i månaden för att prata om verksamheten. Vi fick besök av Stora Kopparbergs församling med diakon Tina Flander samt lyssnade till sångkören Fem stämmor. Maggie Hedegård Karlsson pratade lite. Det är nämligen hon som håller i mässorna som nu gör uppehåll under juni och juli, säger Marianne Joon på Ria-stugan.

Ria-stugan tar emot människor som lever på livets skuggsida. De blir bjudna på frukost, lunchen får de betala för. De får tvätta sina kläder och personalen hjälper till med kontakter.

Personalen biträder också för att hjälpa dem i utsatta situationer och för att förmå dem att ändra sinnelag. Arbetet drivs utifrån en kristen livssyn, vilken är att ta hand om medmänniskor som behöver hjälp.

- Det kommer att hända mycket den nionde juni. Då träffas våra externa samarbetspartner för att få till stånd en bättre funktion på Ria-stugan. Köket har det exempelvis inte gjorts något åt på 30 år, det är något som vi ska prata om med vår hyresvärd Kommunfastigheter, säger Björn Edström.

Ria:s revisor Björn Edström är för tillfället mycket hoppfull och nöjd med den fortsatta verksamheten i Ria-stugan.

- Planen är att utveckla den inre verksamheten. Det ska vi göra genom att etablera samarbete med frivilliga krafter och med Ria:s huvudmän vilka är Svenska kyrkans församlingar i Falun och frikyrkorna i Falun. Beslut har dock inte tagits, så än så länge är det endast våra visioner, betonar Ria:s katalysator, Björn Edström.

Genom medel från frikyrkoförsamlingarna kommer dock Ria-stugan att kunna hållas öppen även på lördagar och söndagar.

Under stora helger hålls det stängt, men tanken är att genom frivilligt agerande kunna hålla öppet året runt.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons