Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ria-förening vill köpa stugan

Annons

Sedan tidigt 70-tal har Ria-stugan haft sin verksamhet i det röda trähuset bredvid Dalarnas museum vid Faluån. En viktig verksamhet för människor som av olika anledningar drabbats av allt från hemlöshet till missbruk och utslagning.

I ett 15 kvadratmeter stort kök lagas dagligen mat till mellan tio och tjugo personer, ibland upp till 50.

- Det behöver vara dubbelt så stort, säger Björn Edström, projektledare för utveckling av samarbets- och finansieringsformer för Ria.

Det är inte bara ett ändamåls-enligt kök som Ria behöver, utan också en handikappanpassad toalett på bottenplan. I dag ligger toaletten en trappa upp. En arkitekt har skissat på ett lokalförslag som bättre ska svara upp mot Rias behov och de lagkrav som i dag ställs på offentliga lokaler. På övre plan skulle det då bli personalutrymme, tvättstuga, kontor och samtalsrum.

Redan under förra året kontaktade Björn Edström Kommunfastigheter för att undersöka möjligheterna att bygga om Rias lokaler. Det visade sig dock ganska snart att kommunen inte hade några pengar för underhåll av Ria-stugan. I samtal med kommunalråden Jonny Gahnshag (s) och Dan Westerberg (c) väcktes då idén om att föreningen Ria skulle kunna köpa huset för det bokförda värdet, 280 000 kronor.

- De ska ha en eloge för att de jobbat vidare med förankringsprocessen. Nu är det bara att hoppas på att man kan fatta beslut i april. Det vi vill är att genomföra det här under sommarhalvåret och då börja med köket.

Häromåret hade Ria stora ekonomiska problem, har Ria råd med det här?

- Det var faktiskt så att i oktober 2003 saknades 350 000 kronor för 2004, då gick vi ut med ett upprop och vädjade till våra huvudmän, Svenska kyrkan och frikyrkorna i Falun, och fick fantastiskt fint genstöd.

- I dag har vi en fin medarbetarstab, det är konsensus mellan huvudmän och styrelse. Då följer nästa steg logiskt att då också ha engagemang för det ekonomiska ansvaret.

Efter krisen 2003 har en rad förändringar skett. En stödförening har bildats, kontrakten med huvudmännen är långa och tre bostadsföretag stöttar Ria. Ria har i dag stabil ekonomi och kan köpa Ria-stugan för 280 000 kronor och har dessutom råd att ta ett lån på 300 000 kronor för att rusta stugan, enligt Björn Edström.

- Vi har gett kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att utreda det här till den 12 april. Det handlar om att titta på förutsättningarna av en eventuell försäljning, sade Dan Westerberg (c) efter att kommunstyrelsens allmänna utskott sammanträtt.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons