Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RFSL bevittnade övergrepp i Moskva

Annons

Bögfientliga ryssar slog och sparkade gaydemonstranter så blodet rann i Moskva på söndagen. Bland de utsatta var utländska politiker och artister.

RFSL:s ordförande Sören Andersson deltog i protesten mot Moskvas förbud mot gayparader. Han bevittnade en rad övergrepp mot deltagarna i manifestationen och beskriver situationen som "väldigt kaotiskt, oerhört stressande och rörig".

En av arrangörerna, Nikolaj Aleksejev, greps då manifestationen genomfördes utan tillstånd. Dessutom förde polisen bort flera parlamentsledamöter, från Tyskland, Italien och Nederländerna.

Högerextremister skrek: "Död åt homosexuella!" och sparkade och slog på deltagarna.

En grupp kraftiga unga män dök upp med kirurgmasker "som skydd mot gaysjukan".

Hundratals kravallpoliser från specialstyrkan Omon kantade Tverskajagatan framför stadshuset mitt i Moskva.

Demonstranterna ville försöka lämna en petition till Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov om att häva förbudet mot gayparader. Luzjkov har sagt kategoriskt nej till sådana parader och kallat dem "djävulska påfund".

Sören Andersson vill mot bakgrund av kaoset i Moskva att Sveriges regering ställer krav på att Ryssland, som medlem i Europarådet, ska leva upp till demokratiska principer.

Kravet bör framföras av utrikesminister Carl Bildt eller jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, anser Andersson, som beskriver Ryssland som ett av de länder i Europarådet som har störst problem med diskriminering mot homosexuella.

TT

Mer läsning

Annons