Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisorer sågar nämnd

Annons

Revisorerna konstaterar att med ett underskott på 33,4 miljoner kronor är kommunens ekonomi i kraftig obalans.

"Det behövs en kraftsamling för att hejda utvecklingen" skriver revisorerna i sin rapport.

Detta har revisorerna påpekat också tidigare. Förra året riktades kritik mot socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden samt kommunstyrelsen som brustit i ledning och styrning.

I år konstaterar revisorerna att barn- och utbildningsnämnden minskat sina underskott och att kommunstyrelsen agerat och fattat en rad beslut i syfte att vända den ekonomiska utvecklingen:

"Fortfarande återstår dock en anpassning av förskola och grundskola till den förväntade minskningen av antalet elever", står det i revisionsrapporten.

Godkänt alltså för barn- och utbildningsnämnden samt kommunstyrelsen men inte för socialnämnden som enligt revisorerna brustit i sin styrning och ekonomiska uppföljning. Socialnämndens prognoser har byggt mera på orealistiska förväntningar är noggranna analyser, skriver revisorerna. De pekar på att underskotten redan i maj 2003 uppgick till cirka 6 miljoner kronor och att delårsrapporten den sista augusti pekade på 12 miljoner kronor i underskott.

"Trots det angav nämnden att den trodde på ett resultat vid årets slut på minus 7,6 miljoner kronor" står det i rapporten.

"Det är nämndens ansvar att ifrågasätta underlag och bedömningar. Nämnden har varit alltför passiv i sitt agerande och underlåtit att fatta beslut om åtgärder", anser revisorerna Kåre Moen, Rolf Emilsson och Carl Berg-ström.

Nu blir det slutligen kommunfullmäktige som ska ta ställning till om socialnämnden ska få ansvarsfrihet eller inte.

Kommunalrådet Gunnar Magnusson (s) menar att alla partiers företrädare i nämnden har ansvar för situationen. För det egna partiet vill han ha ett möte för att diskutera hur han och partikamraterna klarar av att styra den kommunala verksamheten.

- Vi får lov att ifrågasätta oss själva, säger Magnusson.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons