Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revansch i bilaffär

Annons

Han menar att svenska myndigheter tror att de gör som de vill. Det var den 1 januari 1995 som Sverige gick med i den Europeiska unionen, EU. Året efter åkte Hedlund ned till Tyskland och köpte sin drömbil. Väl hemma igen bar det av till Stockholm för ett avgastest som med kringkostnader passerade en bra bit över 10 000 kronor. Något som Hedlund inte kunde acceptera.

Han sitter vid köksbordet med en pärm full av handlingar framför sig.

- Det har käftats en del med myndigheter under åren.

Svenska myndigheter gick sina egna vägar trots att medlemskapet i EU ingicks 1995. Bertil Hedlund tycker att myndigheterna borde kollat med EU vad som gällde innan man gick med i den europeiska gemenskapen.

Han poängterar att han inte "bråkade" om avgastestet för pengarnas skull. En ren principsak.

- Pengar kan man både ha och mista. Har man gått med i EU ska man följa bestämmelserna. Myndigheter kan inte göra som de vill. Rätt ska vara rätt.

Nu var inte Bertil Hedlund den ende som drabbades av avgastestpålagan. Justitiekanslern, JK, kom fram till att Sverige brutit mot EU-reglerna. En miljon i statliga pengar skulle betalas tillbaka till 100 drabbade bilägare. En advokat begärde i en mas-stämning skadestånd för ytterligare 100 bilägare. Av dessa fanns Bertil Hedlund och ytterligare nio personer i Dalarna med.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons