Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revansch för Säters kompani

Annons

Det är inte roligt alls när dalkarlarna får stryk, vare sig det nu gäller i fotboll, ishockey eller i storskaliga upplopp på Stockholms gator som för länge sedan.

Säters kompani tågade sommaren 1743 stolt mot huvudstaden tillsammans med 4 000 andra dalamän. De medförde som brukligt var kompaniets egen fana från 1715.

Överheten skulle nu talas till rätta. Men denna Daldans kom tyvärr att spelas i moll, och kompanifanan blev sorgligt nog erövrad av den krigskunniga adeln i Stockholm.

Det vore glädjande, om Säters kommun kunde återfå sin förlorade trofé. Men det ska naturligtvis vara den ursprungliga fanan, som det luktar krutrök om.

Den som står och betraktar den måste kunna erfara, att historiens vingslag fortfarande lever i dess gömmen. Vem åker till Säter för att se en kopia av Zorn?

Om inte armémuseum vill lämna ut fanan, går det väl att hota med en ny stor Daladans. Då kommer Säters kompani att ta revansch. Nu vet de få officerare, som finns kvar i Sverige, vilka misstag, som gjordes i huvudstaden år 1743.

Det bör naturligtvis diskuteras, om kyrkan är en lämplig plats numera att minnas gamla krigshandlingar, även om dess förrum benämnes vapenhus.

Den sjätte juni nästa år vore i alla fall en lämplig dag att låta Säters kompanis fana föras runt kommunen i ett stolt segertåg.

Vår fana är åter tillbaka!

ARNE A. JANSSON

Mer läsning

Annons