Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revansch för hopplösa fall

Annons

Själv var han ett "hopplöst fall". Drogmissbruk, våldsbrott och inbrott hörde till vardagen.

Men sedan fyra år är Roger helt drogfri. Och han låter bli att ta andra människors saker.

- En polis sa till mig att om jag har slutat så finns det inga fler hopplösa fall, säger Roger och skrattar.

Genom Kris i Stockholm fick han hjälp att lämna det gamla mönstret, och 2000 sedan startade verksamheten i Borlänge. Roger och några andra Falubor blev aktiva i föreningen, men visste att det fanns ett stort behov av hjälp i hemstaden Falun.

- Det är ett större tryck här. I Falun finns fler som vill ta sig ur kriminaliteten, säger Roger.

Så den 1 december 2001 slog man upp portarna till Kris lokaler i Falun. Halvt under marken på Åsgatan 46 finns ett gäng som vet hur det är att vara fast i en härva av brott. Men de vet också att det går att ta sig ur det.

Den som vill kan få stöd av Kris redan i fängelset eller på behandlingshemmet. Och väl ute i friheten försöker föreningen att hjälpa till med bostad, sysselsättning och umgänge.

Men föreningens resurser är knappa. En ganska tom lokal är allt man har. Tvårummaren på Åsgatan innehåller inte mycket mer än två soffor, några stolar och ett biljardbord, skänkt från Kris i Stockholm. En tv finns, men ingen antenn. Och två högtalare har täckts över med en duk för att fungera som bord.

Fredrik Norrmén jobbar med att skaffa sponsorer. Han är en av ett tiotal personer som ägnar stor tid åt verksamheten, helt ideellt.

- I dag har vi ingen ekonomisk möjlighet att bedriva en fullvärdig verksamhet. Men det här är ingen lekstuga, det är seriösa människor som ägnar sin tid åt Kris, säger Fredrik.

Sedan i höstas har Roger Lindkvist haft kontakt med elva Faluungdomar som vill ta sig ur brottsligheten. Han delar gärna med sig av sina erfarenheter.

- Nu kanske de har fått villkorligt, men nästa gång blir det fängelse eller ungdomsvårdsskola, det måste de förstå, säger han.

Men för de här ungdomarna har det vänt. De har börjat gå i skola igen och gör riktigt bra ifrån sig.

Helst vill föreningen starta ett så kallat konsekvensprogram, där deltagarna bland annat besöker livstidsdömda. Besöken följs upp med många samtal, och modellen har fungerat bra i Stockholm.

Men i dagsläget finns inga pengar till projektet. Man vet inte ens hur länge man får bidrag till lokalhyran.

Det som ligger närmast nu är att starta studiecirklar. En musikgrupp och en kvinnogrupp är på gång, liksom en cirkel som tar upp rent praktiska göromål som hur man deklarerar eller tar hand om sina skulder.

- Det ligger en enorm drivkraft bakom brottslighet. Här gäller det att ta tillvara den kreativiteten på annat sätt och att utveckla sig som människa, säger Fredrik Norrmén.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons