Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revan lagad på Atlantis värmesköld

Annons

Astronauter har lagat en reva i värmeskölden i aktern på rymdfärjan Atlantis. Reparationen skedde under den tredje av fyra planerade rymdpromenader.

Reparatörerna fäste med kirurgiska häftklamrar ett hörn som lossnat av den skyddande gummiduken. Arbetet tog åtta timmar, sånär som på två minuter, och var klart klockan 03.22 i natt, svensk tid.

En till två extradagar hade avsatts för att reparera Atlantis värmesköld före återresan till jorden.

USA:s rymdstyrelse Nasa har dock hävdat att skadan inte utgjort någon allvarlig fara för Atlantis besättning vid återfärden till jorden, till skillnad från den katastrofala skadan som Columbia drabbades av för fyra år sedan. Ett hål i en av Columbias värmesköldar fick rymdfärjan att brinna upp vid återinträdet i atmosfären. Samtliga i besättningen förolyckades.

Under lördagsmorgonen satte astronauten Suni Williams rekord för kvinnors uppehåll i rymden.

Williams slog klockan 6.47 svensk tid det tidigare rekordet 188 dagar och 4 timmar, som hennes landsmaninna Shannon Lucid satte 1996, rapporterar de amerikanska rymdmyndigheterna.

Tidigare under fredagen lyckades ryska tekniker få igång två av de strejkande datorerna på den internationella rymdstationen ISS.

De tre tysktillverkade huvuddatorerna slogs ut i onsdags. Datorerna reglerar bland annat syregeneratorerna och rymdstationens vinkel mot solen, vilken är betydelsefull för solceller, temperatur och radiokommunikation.

Felsökningen har pågått dygnet runt. Att två av datorerna åter kunde tas i bruk beskrevs som en humörhöjande framgång.

Vad som orsakat datorhaveriet är ännu oklart. Att den tredje datorn inte fungerade beskrivs som "ett mysterium".

Problemet med datorerna var inte akut, men om det inte hade kunnat lösas skulle besättningen förr eller senare tvingats överge rymdstationen, som kostat närmare 700 miljarder kronor.

TT

Mer läsning

Annons