Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reumatismens gåta olöst

Annons

Reumatism är en folksjukdom som drabbar omkring en miljon svenskar. Den omfattar ett 80-tal sjukdomstillstånd i rörelseorganen och beskrivs som både inflammatorisk och icke inflammatorisk.

Till de inflammatoriska hör bland annat reumatoid artrit, Bechterews sjukdom och SLE. De icke inflammatoriska är bland annat fibromyalgi och artros.

Samhället kan göra mer för att få reumatiker i jobb, menar Lena Hedin, informationsansvarig för reumatikerförbundet i Dalarna.

- För varje krona staten satsar skulle man få tillbaka nio kronor. Det handlar om bättre rehabilitering, färre sjukskrivningar och därmed ett mindre produktionsbortfall.

Bättre rehabilitering är ett område som reumatikerna i Dalarna beslutat att satsa på i år. Men den sociala samvaron prioriteras högt i de lokala föreningarna. Flera mötesdeltagare i sockenstugan deklarerade att de sätter stort värde på samvaron inom föreningen.

Reumatism drabbar människor i alla samhällsgrupper och åldrar. Omkring 2 000 barn och ungdomar har reumatism (juvenil kronisk artrit) och 170 nya fall upptäcks varje år. De flesta debuterar ofta i yrkesverksamma åldrar - 20-30 årsåldern.

Det krävs mer resurser för att avslöja reumatismens gåta.

Det finns för få reumatologer och sjukgymnaster i landet.

Det krävs mer resurser för rehabilitering som exempelvis varmbassängsträning, arbetsterapi och sjukgymnastik. Istället görs ekonomiska neddragningar för bassängträning.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons