Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reträtt i FN om Kosovo

Annons

USA och några europeiska länder arbetar på ett utkast till FN-resolution som inte längre ställer automatiskt krav på oberoende för den serbiska provinsen Kosovo. I stället ska serber och Kosovoalbaner sätta sig till samtal.

Enligt förslaget får parterna order att förhandla i 120 dagar om en lösning på konflikten.

Resolutionsförslaget innebär en kompromiss för att gå Ryssland till mötes, sade diplomater i FN-högkvarteret i New York på tisdagen. Det väntas innehålla några nyckelinstitutioner, som kan utgöra grunden för ett eventuellt självständigt Kosovo.

Några närmare uppgifter om dessa institutioner lämnade inte diplomaterna.

Förslaget är det tredje försöket att komma överens med Ryssland, som hittills vägrat godta lösningar mot Serbiens vilja. Senaste i måndags sade utrikesminister Sergej Lavrov att Moskva inte stödjer en FN-resolution om provinsens framtid om inte Serbien godtar den.

Ryssland, med vetorätt i FN:s säkerhetsråd, har tidigare stoppat Martti Ahtisaaris plan för Kosovo. Den skulle öppna för ett självständigt Kosovo och har mött starkt motstånd i Serbien.

Andra medlemmar i säkerhetsrådet delar mer eller mindre Rysslands uppfattning: Kina, Indonesien och Sydafrika.

FN tog kontroll över provinsen i södra Serbien efter Natos bombkampanj mot landet våren 1999.

Bland dem som talar för förhandlingar mellan serber och Kosovoalbaner är Storbritanniens biträdande FN-ambassadör, Karen Pierce. Serbien har en ny regering, framhåller hon, och en förhandlingslösning "mellan Belgrad och Pristina är den bästa möjligheten".

Italiens FN-ambassadör Marcello Spatafora har lämnat frågan om Kosovos självständighet öppen. Han har sagt att USA och europeiska resolutionsförespråkare vill ha verkliga förhandlingar "utan ett i förväg fastställt resultat". Martti Ahtisaari har dock avvisat en avtalslösning som omöjlig.

Kosovoalbanernas sändebud i FN, Joakim Rücker, varnade säkerhetsrådet i måndags för "uppenbara och aktuella politiska risker" med en senareläggning av frågan.

TT

Mer läsning

Annons