Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resultatslöst försök att kapa vårdköer

Annons

- Antalet gråstarroperationer har ökat, vilket är glädjande. Men vi hänger ändå inte med, eftersom patienterna blir fler och fler, konstaterar Claes-Göran Björck, som är chef för landstinget informella kapa-kö-grupp.

För en genomsnittlig gråstarrpatient, ligger väntetiden nu på ungefär ett halvår. En del patienter kan få vänta ännu längre.

Ungefär tusen person står i kö för gråstarroperation.

Antalet patienter som väntar på knä- eller höftledsoperation har inte genomgått några dramatiska förändringar. Uppåt 300 personer stod i kö för en höftledsoperation vid årets slut.

Under tre år lägger Landstinget Dalarna sammanlagt 60 miljoner kronor på att få ner väntetiderna i vården.

Målet är att få ner kötiden till max tre månader. Vid slutet av 2004 ska det inte finnas några besvärande köer.

- Det gäller fortfarande, säger landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson, s, som tror att kapa-kö-satsningen kommer att märkas betydligt bättre i statistiken för 2003.

Resultatet av det första kapa kö-året gör honom inte speciellt nedslagen:

- Jag hade nog räknat med att det skulle ta lite tid innan vi fick igång det här verktyget. Det handlar mycket om balansen mellan egna insatser och vård vi köper, säger Alf Johansson.

Under förra året har landstinget bland annat satsat på ögonklinikens operationsavdelning och centraloperation. Gråstarr-, knä- och höftledsoperationer har köpts in utanför Dalarna.

När det gäller den så kallade valfrihetsvården ökade kostnaderna med cirka tre miljoner kronor förra året.

Kapa-kö-satsningen fortsätter i år och nästa år. Som tidningen tidigare har berättat, ska de öronmärkta pengarna framför allt satsas på ortopedi och kirurgi, där de längsta köerna finns.

Bland annat planerar ortoped- och kirurgklinikerna flytt av verksamhet till sjukhuset i Avesta och Ludvika, för att frigöra specialistresurser i Falun. Det ska också köpas höftleds- och knäoperationer för nio miljoner kronor.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons