Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restauranger stängs

Annons

Nedläggningen av äldreomsorgens restauranger går hand i hand med planerna på att avveckla sju servicehus i Falu kommun, men är också en effekt av att Haraldsboköket sedan drygt ett år tillbaka lagar all mat till hemtjänst och äldreboenden.

Förr lagade äldreomsorgens tolv restaurangkök maten själva, men storköket i Haraldsbo ansågs ha bättre förutsättningar att laga mat med jämnhög kvalitet. Tanken var också att ett stort kök skulle vara billigare i drift än flera små. Utvärderingar har dock visat att besparingarna inte blev så stora som kommunen hoppats.

- Det här följer också servicehusens nya inriktning. Bara de med stort omvårdnadsbehov ska bo på servicehus och det innebär att de boende inte är i kondition att gå ner i en restaurang och äta mat själva, utan de kommer att bli serverade på avdelningarna, säger Elisabeth Florman som är chef för Kommunfastigheter.

Sammanlagt kommer tolv kök och elva restauranger att försvinna som i dag serverar frukost, lunch och middag.

25 anställda berörs av förändringen:

- Deras tjänster kommer inte att efterfrågas i den nya organisationen. Vi sitter i överläggningar med socialförvaltningen för att hitta bra lösningar på det här, för att se om de finns andra arbetsuppgifter för dem inom socialförvaltningen, säger Elisabeth Florman.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons