Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restauranger fuskar

Annons

- Mellan 1990 och 2001 genomförde vi revisioner av ungefär 100 restauranger i Dalarna. Hos så gott som samtliga fann vi felaktigheter. Var och en av dessa restauranger undanhöll i genomsnitt en halv miljon kronor varje år, så det är ett omfattande fusk, säger Lars Lundh.

Han har under våren gått en doktorandkurs i ekonomisk brottslighet och skrivit en promemoria om "Användning av manipulerade kassaregister inom kontantbranscher - inriktning restauranger". Lars Lundh har använt sig av exempel från skattemyndighetens falukontor, för att visa hur redovisningsfusket fungerar.

Om de siffror som skattemyndigheten i Dalarna kommit fram till är tillämpliga för hela riket, betyder detta att restauranger i Sverige varje år lurar staten på minst tio miljarder kronor, förmodligen mer.

I takt med att den tekniska utvecklingen gått framåt har också sättet att fuska förändrats. Tidigare var användandet av öppen kassalåda vanligt förekommande. Det innebar att kunden såg att inslag inte gjordes, och därmed kunde fatta misstankar mot restaurangen.

Nu för tiden är de datoriserade kassaregistren anpassade för olika metoder att manipulera redovisningen, vilket gör det möjligt för en restaurangägare att dölja fusket både för kunder, anställda - och skattemyndigheten, om den inte är tillräckligt vaksam.

- Ju finare tekniken blir desto svårare blir det att upptäcka fusket. De hittar på nytt hela tiden.

I en artikel i tidningen Vi 1998, undersökte journalisten Stig Edling under falskt namn möjligheterna att beställa en specialprogrammerade kassaregister till sin nyöppnade (fiktiva) restaurang. Det visade sig att landets tre största leverantörer av kassaregister medverkar till att utveckla system vilkas syfte är att lura myndigheterna. Nyligen gjorde Dagens Nyheter ett liknande test, med resultatet att tre av fyra uppringda återförsäljare lovade att hjälpa till att lura myndigheterna.

- Det ligger egentligen inte i deras intresse att fiffla med register, men erbjuder de inte manipulerbara kassaregister får de inte sälja, säger Lars Lundh.

Han vill genom en lagändring göra det förbjudet att sälja kassaregister som går att manipulera.

I dag kan de datoriserade kassaregistren programmeras så att det utåt sett ser seriöst ut. Alla transaktioner slås in och kunden får kvitto. Men möjligheten kvarstår att endast redovisa den dagskassa som ägaren finner lämplig.

En metod är att använda så kallade träningsnycklar. När just den nyckeln används skrivs kundkvitton ut som vanligt, men försäljningen registreras inte på den remsa som myndigheten får se.

Med andra system behövs inga nycklar, utan krögaren kan ändå

i efterskott radera den försäljning som han inte vill redovisa.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons