Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurang i Fredriksberg mister serveringstillstånd?

Annons

Nämnden har en gång tidigare dragit in ett serveringstillstånd, dåvarande Baton Rouge förlorade det av samma skäl. Baton Rouge överklagade och vann men fick en kraftig varning av länsrätten.

Förvaltningschefen Nils Nyström berättar att man sökt kommunicera med ägaren till Jägaren och till och med var tvungen att delge nämndens avsikter via polisen när det inte gick den vanliga vägen.

- Jägaren fastnade i vår regelbundna så kallade inre tillsyn av hur de som har serveringstillstånd sköter sina åligganden mot staten. Vi konstaterade både skatteskulder och andra mindre skulder. Skatteskulderna hos kronofogden var 277 000 kronor den 4 februari.

- Vi har inte fått något svar från Jägarens ägare. Vår bedömning är att Jägaren inte längre ska få behålla sitt serveringstillstånd, säger Nils Nyström, som också konstaterar att Fredriksberg inte blir helt torrlagt då Säfsens restauranger också har serveringsrätt.

Förvaltningschefen konstaterar att lagstiftningen är entydig, om Jägaren i sista stund reglerar sin skatteskuld, så hjälper inte det:

- Myndigheten ska inte hålla på och hota, vi är ingen indrivningsmyndighet. Vår myndighetsroll är att bedöma om före-taget uppfyller villkoren och det gör det inte så vitt vi kan se.

- Jägaren måste betala sina skatter och arbetsgivareavgifter och lämna kontrolluppgifter för sin personal som alla andra. Man har inte heller, vad vi kan se, försökt att nå en avbetalningsplan med kronofogden. För dagen kan vi inte se att Jägaren kan åberopa några förmildrande omständigheter, säger Nyström.

- Det är viktigt att man är seriös vad gäller skatterna, säger Nyström.

Tilläggas kan att Ludvika kommuns näringslivsenhet och tekniska kontoret iordningsställt lokalerna för stora belopp för att möjliggöra en lönsam verksamhet.

Restaurangägaren förklarar att han varit sjuk och av detta skäl inte kunnat förklara sig. Han hoppas att på fredag eller i början av nästa vecka kunna lämna kommunens alkoholtillsynsmyndighet en förklaring. Men han vill inte kommentera hotet i NLT innan nämnden fattat sitt beslut.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons