Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resor genom tid och rum

Annons

Ludvikabördige Ulf Danielsson stod för programminnehållet. Han är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och forskar om det allra minsta och det allra största, hans föreläsning gick under namnet "I tid och otid".

En rubrik som lockade närmare 40 personer till biblioteket. Så många att flera fick sitta i trappan till övre bokavdelningen för att kunna se duken där Ulf Danielsson visade bilder och animeringar till sina utläggningar kring ljus och tid.

- Augustinus sade på 400-talet efter kristus "Jag vet vad tid är när jag inte tänker på det, men när jag tänker vet jag inte vad det är".

För att förstå vad tid är måste man först förstå vad ljus är förklarade Ulf.

Därefter dök frågan om hur fort ljuset rör sig upp. Ett problem som bland andra Galileo Galilei funderade över på 1500-talet.

- Ljuset rör sig med en hastighet av en miljard kilometer i timmen, den högsta hastigheten som finns, och den är alltid den samma, sade Ulf Danielsson.

Det enda som kan ändra på detta faktum, förklarade han vidare, är att ändra tid och rum.

- Med hjälp av ett rymdskepp som accelererar hela tiden i lagom fart kan en resa till den närmsta stjärnan, som ligger fyra ljusår bort, göras på 3,5 år.

En resa till vintergatans centrum, som ligger 30 000 ljusår bort, skulle med en sådan teknik bli möjlig att genomföra på 20 år.

- Problemet är bara att kunna bygga ett rymdskepp som klarar av att accelerera under flera år och att ha bränsle till resan.

Ulf Danielsson berättade också om svarta hål som slukar all materia och där tiden slutar existera. Han lekte med tanken på att resa igenom ett riktigt stort svart hål och var resenären skulle komma fram någonstans, kanske i en annan tid.

- Resor i tiden är något som fysikerna inte tycker om. Det skapar en massa paradoxer. Om man reser tillbaka i tiden och träffar sin farfars far och dödar denne, blir man då inte född i den egna tiden?

Föreläsningen avslutades med funderingar kring universums födelse och död.

Att stjärnorna slocknar är ingen hemlighet och att det en dag kommer att vara helt svart på himlen är ett faktum, sade Ulf som dock lugnade åhörarna med att det dröjer omkring 100 000 miljarder år innan den sista stjärnan, som finns i dag, slocknar.

- Men några stjärnor kommer också att födas som lyser upp tillvaron lite.

- Det sista som någonsin händer är att de svarta hålen tynar och exploderar bort, och allt blir svart och tråkigt. Men då kommer ingen att finnas kvar som kan klaga eller ha tråkigt, sade Ulf uppmuntrande till avslutning.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons