Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reservatet ger skydd åt många

Annons

- Vi är väldigt nöjda över bildandet av naturreservatet, säger Ebbe Evbjer, och visar bävrarnas arbete. De fällda träden är en viktig del av det ekologiska systemet. De bidrar bland annat till en gynnsam miljö för olika fiskarter i Enån.

Det finns mer skyddsvärd natur i kommunen. Blidberget i Ore som nyligen avverkades är ett exempel. Det fanns inte medel att köpa in marken för att på så sätt skydda skogen.

- Med statens markinlösen i Enåområdet frigörs medel. Cirka 1,7 miljoner kronor får Rättviks kommun, pengar som skulle kunna placeras i en fond och finnas till hands när situationer uppstår där kommunen behöver skydda skog och mark, säger Ebbe Evbjer.

- Det kan vara betydelsefullt att ha en sådan fond när trycket på tomtmark ökar. Det kan finnas risk att efterfrågan på tomtmark går före naturvårdsintressen, anser Evbjer.

Och arbetet med att hitta ny mark i kommunen fortsätter. En helt ny förvaltning arbetar med enbart samhällsutvecklingsfrågor och markberedningsärenden. Det handlar om både tomtmark och industrimark.

Miljö- och plannämndens ordförande Hans-Erik Hellborg (c) och kommunalrådet Jonny Jones (c), är överens om att mark i vissa fall måste skyddas, men en speciell fond för det behövs inte, anser Jones.

- Vi gör bedömningar och köper in mark i fall där det anses nödvändigt. Utvecklingen av kommunen fortsätter och vi kan inte göra naturområden överallt. Det blir en avvägning och jag ser inga problem. Naturvärden är också bra för kommunen och marknadsföringen av Rättvik, men det kan inte få hindra expansionen av kommunen, säger Jonny Jones.

Hans-Erik Hellborg hänvisar till Rättviks naturvårdsfond där representanter från kommunen, Skogsvårdsstyrelsen, LRF, Naturskyddsföreningen och skogsägare finns med.

- Vår ambition är att skydda vissa områden, men det finns ingen motsättning mellan jakten på tomtmark och naturvårdsintressen, säger Hellborg.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons