Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resare tog avsked

Annons

I lördags gavs den första i Grangärde kyrka och i söndags framfördes den i Säfsnäs kyrka. Årets evenemang var även körledarens Peter Resares avskedsföreställning. Peter slutar nu sin tjänst i Grangärde och återvänder till Nås församling.

- Om ett par veckor börjar jag i Nås igen. Förra gången jag var där var det ett vikariat, men nu fick jag möjligheten till en fast tjänst. Vårkonserten här är en slags avskedsföreställning för mig som körledare men fram till midsommar kommer jag ändå att fortsätta arbeta med Grangärdekören, berättar Peter Resare.

Lördagens konsert inleddes passande med körernas intåg till sången Vintern rasat ut. Peter Resare bad sedan publiken om ursäkt för att de "slitit" in åhörarna från trädgårdsysslorna och det strålande vårvädret. Men han utlovade många vackra vårsånger i kompensation. Ett gott byte verkade publiken tycka.

Konserten innehöll en "salig" blandning sånger, från de traditionella melodierna som prins Gustavs, Glad såsom fågeln till Py Bäckmans, Stad i ljus. Som en hyllning till den nyss bortgångne visdiktaren Olle Adolphson, framfördes även tre visor skrivna av honom.

De traditionella vårsångerna är alltid uppskattade men Benny Anderssons, Klinga mina klockor var denna kväll en av de mest gemytliga musikstyckena och drog ner kraftiga applåder. Eva Dahlmans ackompanjemang på piano stödde fint sången och gav tonerna den rätta klockkänslan.

Samarbetet mellan Grangärde och Säfsnäs kyrkokörer har kommit till stånd av den enkla anledningen att de letts av herr och fru Resare. Ann-Christine Resare medverkade även under dessa konserter, men på grund av hennes "goda" tillstånd, som maken Peter beskrev det, nöjde hon sig med att spela ett par melodier på tvärflöjt. Däremellan behövde hon sitta och vila sig.

Sammanslagningen av körerna till en drygt 40 kvinno- och mansstark sånggrupp gjorde att stämmorna var tillräckligt många för att klangerna skulle fylla kyrkan ända från golv till tak.

Peter Resare framförde ett par solosånger, som belönades med mycket varma applåder från publiken. Från musikalen Sound of music, sjöng han Sök dig till bergen där han i refrängstroferna nästan lyckades få kyrkglasen i darrning.

- Jag sjöng en kväll mer på skoj melodin Stad i ljus när vi tränade med kören. En av medlemmarna tyckte då att vi skulle ha med den i programmet. Det kan man väl inte ha, sa jag. Det kan man visst ha sa han och så blev det, berättade Peter med sin trivsamma dialekt.

Sången sjöng han sedan med mäktig stämma och publiken höll nog med körmedlemmen om att den visst kunde vara med på vårkonserten.

Körernas sjöng samspelt och säkert, men det var inte förrän i musikstycket En vårkonsert som deras sång verkligen kom i "gungning". Extranummer fick publiken redan innan konserten var slut, då körerna presenterade sina olika stämmor i en humoristisk och klangfull melodi. Till sist, lämnade de gemaken, till sången med samma namn. Publik och kör möttes utanför kyrkan av en strålande vårkväll vilket väl sammanfattade årets vårkonsert i Grangärde kyrka.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons